ciència
La missió Euclid per buscar matèria fosca s’enlaira amb èxit
La nau viatjarà fins a 1,5 milions de Km de la Terra per realitzar el mapa tridimensional més precís del terç de l’espai que enregistrarà durant sis anys
La missió espacial europea Euclid en què participen científics catalans s’ha enlairat amb èxit des de la base de Cap Canaveral de Florida a bord del coet Falcon 9 de SpaceX. L’enlairament s’ha produït a les 15:12 hores GMT i, un cop se separi del coet, la nau Euclid es dirigirà a un punt conegut com Lagrange 2, situat a una distància d’1,5 milions de Km. de la Terra on també es troben els telescopis Gaia i James Webb. La missió en què ha participat l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) té per objectiu crear el mapa tridimensional més precís del terç de l’espai que enregistrarà durant sis anys.
Amb un telescopi, una càmera de longitud d’ona visible i un espectròmetre i fotòmetre d’infrarojos, Euclid detallarà forma, posició i distància de milers de milions de galàxies i estrelles situades fins a 10.000 milions d’anys llum. Imatges i dades haurien de permetre avançar cap al coneixement de la matèria i l’energia obscures que predominen a l’Univers. Però potser també fer canviar el model cosmològic estàndard amb la seva teoria de l'expansió de l'Univers tenint en compte que el vast espai que explorarà Euclid ens és desconegut.