Educació

Encerclen la Generalitat per exigir millores en l’educació

Els sindicats demanen més inversions i una ràtio menor de manera estructural

Afirmen que aquest ha estat un curs de supervivència i reclamen millors condicions

Uns 300 representants de tots els sindicats de l’educació van encerclar ahir simbòlicament el Palau de la Generalitat per exigir més inversions en l’educació pública, la reversió de les retallades i mesures que permetin afrontar el curs vinent la pandèmia amb seguretat i sense el sobreesforç que els professionals estan fent ara. la USTEC-STEs, CCOO, Intersindical, Professors de Secundària, la UGT, la CGT i la USOC van coincidir en les demandes: retorn a les condicions prèvies a les retallades del 2010, una reducció de les ràtios, increment del pressupost i condicions laborals dignes.

Moltes reivindicacions no són noves, ja que es van produint des que el govern d’Artur Mas va imposar retallades en el context de la crisi del 2008. El 2010, el pressupost del Departament d’Educació era de 5.317 milions. El 2011 va caure a 4.894 milions i el 2014, a 4.157 milions. No ha estat fins al 2020, ja en pandèmia, que ha superat el llindar dels 5.000 milions, amb 5.671 milions. “El govern ha de prendre mesures fermes, concretes i contundents per revertir les retallades que estem patint des de la crisi del 2008 i que han esdevingut estructurals”, va reclamar la portaveu d’Intersindical, Judith Ribera. “Reivindiquem un deute històric acumulat durant els últims 10 anys aguditzat en temps de pandèmia. Educació està desmantellant el servei públic d’educació, cada vegada estem més precaritzats”, va dir la secretària general de CGT Ensenyament, Marta Minguella.

Les adaptacions a les restriccions per la Covid han tingut un avantatge inesperat, i ha estat la reducció de la ràtio a la majoria de centres educatius. Els sindicats demanen que es mantinguin de forma permanent, entre 15 i 20 alumnes per aula a primària i secundària. Les aules s’han mantingut obertes, però ha estat a costa de la feina dels docents, alerten fonts dels sindicats: “Aquest curs ha estat de supervivència, i si ha funcionat ha estat pels grans esforços que han dedicat els professionals i les direccions ”, va assenyalar la portaveu de la USTEC-STEs, Iolanda Segura. “Els confinaments han suposat un desgavell i faltava gent per substituir. L’administració, fins i tot en temps de pandèmia, no ha tingut la voluntat política d’invertir”, hi va afegir.

El curs vinent començarà amb les mateixes restriccions que l’actual, segons avancen els governs català i estatal. I els sindicats continuen reivindicant més seguretat a les aules, amb mascaretes FFP2 per als docents i purificadors amb filtres HEPA. També estabilitat en els protocols d’organització i l’increment de professionals, bàsic per lluitar contra la segregació, segons Segura. Continuaran els 3.200 docents del reforç per la Covid però també la interinitat, que afecta més del 40% de la plantilla. I tampoc s’ha resolt la bretxa digital, ja que els portàtils previstos pel Departament no han arribat a tot l’alumnat que l’ha de rebre, alerten els sindicats.

Lorena Martínez, responsable d’educació pública de la UGT, va denunciar: “Fa anys que la negociació amb Educació no existeix, les reunions són informatives.” I va lamentar que el personal educatiu no estigui encara vacunat: “Va començar sent personal essencial, es va decidir vacunar-lo amb una vacuna que van paralitzar –l’AstraZeneca– i tenim persones al peu del canó sense vacuna. Hi ha hagut poca coordinació entre departaments.”

LES FRASES

El personal docent ha fet un esforç brutal i el Departament no té la més mínima empatia
Andreu Granollers
portaveu de la USOC

LA XIFRA

El govern ha de prendre mesures contundents i concretes per revertir les retallades
Judith Ribera
Portaveu d’intersindical
15
o 20
alumnes per aula demanen els sindicats que sigui la ràtio estructural d’escoles i instituts.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona