Educació

La nova classificació de la complexitat de les escoles és rebuda amb recels

Els sindicats avisen que el canvi de categoria farà perdre recursos necessaris a molts centres

Educació diu que el curs vinent es mantindran les dotacions

La reclassificació de la complexitat dels centres educatius ha provocat l’alarma entre aquells que veuen com millora la seva situació en la categoria perquè temen perdre els recursos addicionals, i alerten que això succeirà en un moment encara crític. Així ho denuncien els sindicats CCOO, CGT i Ustec-STEs, que protestaran avui davant del Consorci d’Educació de Barcelona amb un col·lectiu d’associacions de famílies. El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, assegura que ha augmentat el nombre de centres amb complexitat, als quals es destinen més recursos, i que els que baixen de complexitat tindran recursos addicionals el curs vinent per la situació encara de pandèmia.

L’estudi de la complexitat dels centres l’elabora el Consell Superior d’Avaluació del Sistema Educatiu, segons les dades de l’Idescat. Té com a objectiu classificar els centres per assignar les dotacions adaptades a la realitat de cadascun. L’índex de la complexitat s’elabora tenint en compte el nivell d’estudis i d’ocupació dels pares i mares, la ràtio de progenitors sense cotitzar a la Seguretat Social, la ràtio d’alumnes de nacionalitat no espanyola i la de progenitors originaris de països en desenvolupament. Aquesta radiografia es va actualitzant cada tres o quatre anys, ja que les circumstàncies dels centres poden canviar. Per al curs vinent s’ha fet una actualització, i el resultat ha estat que 755 centres tindran recursos addicionals, cosa que suposa 35 centres nous. “En el 77% dels casos els centres s’han mantingut o han pujat de complexitat, per la qual cosa tindran més recursos”, explica Gonzàlez-Cambray. “Hi ha centres on ha canviat la seva realitat i han baixat de complexitat, cosa que és una molt bona notícia. Entre altres coses, perquè hem redistribuït l’alumnat en el sistema.”

Tant la CGT com Miquel Gené, professor de l’institut Pau Claris de Barcelona, calculen que són 250 els centres que canviaran la tipologia de mitjana-alta, alta o molt alta complexitat. “Això, que en principi és una bona notícia, implica la pèrdua de recursos humans necessaris en un moment crític per al sistema educatiu”, assegura Gené. Com a exemple, detalla que “en un institut de secundària de dues línies de molt alta complexitat es retallaran 3,5 docents, el 10% del claustre, i en una escola d’infantil i primària es perdran fins a sis mestres, el 20% de docents, amb el mateix nombre d’alumnes el curs vinent”. Alerta que també s’eliminaran integradors socials i recursos pedagògics i econòmics. CCOO adverteix que hi ha centres en què s’ha abaixat la classificació des de màxima fins a estàndard, disminuint de cop tres graus, cosa que consideren especialment greu.

El conseller explica: “Als centres que han baixat de complexitat, tenint en compte un context de pandèmia, els hem assignat igualment recursos de complexitat i en la majoria de casos amb la mateixa assignació que tenien fins ara o similar.” Una de les queixes és la poca antelació amb què s’ha avisat les direccions, que van saber el canvi de classificació el 20 de maig. “Segurament els ho hauríem d’haver explicat abans, que estem fent aquest estudi i quina podria ser la seva situació”, reconeix el conseller. “De moment prenem les decisions per al proper curs”, precisa.

Mobilitzacions pels contractes

Rosa M. Bravo

El sindicat Ustec-STEs va denunciar ahir, novament, “l’abús de temporalitat” del personal interí docent i laboral temporal, i va recordar que la interinitat arriba al 40%. El 70% dels 28.000 interins són dones, i 20.000 tenen més de tres anys treballats. El sindicat se sumarà a la vaga estatal del 18 de juny contra l’abús de temporalitat.

D’altra banda, la USOC, la UGT i CCOO van exigir el manteniment de totes les aules de P3 dels centres concertats el curs que ve. Van protestar contra la decisió de la conselleria d’eliminar uns cent grups de P3 que no arribaran als 15 alumnes per poder mantenir el concert educatiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Planoles detecta les fuites que eleven el consum d’aigua al municipi

PLANOLES

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs