Educació

Enrocats amb el calendari

Delegats sindicals es tanquen a la seu d’Educació per exigir que no s’avanci el curs

Acusen el conseller de saltar-se la negociació col·lectiva

Cambray diu que mai escoltarà “l’immobilisme”

L’oposició al canvi de calendari escolar per al curs vinent, lluny d’apaivagar-se, creix dia rere dia i les explicacions que el govern ha donat després de l’anunci de la setmana passada no han contribuït a rebaixar la tensió amb la comunitat educativa. Més aviat al contrari, com mostra el fet que una trentena de delegats sindicals van decidir ahir passar la nit a la seu central del Departament d’Educació per exigir la retirada del nou calendari, que preveu avançar l’inici del curs una setmana. El tancament nocturn va ser el colofó a una jornada que va començar al matí, quan Ustec-Stes, CCOO, Intersindical-CSC, Professors de Secundària i la UGT van decidir plantar els representants del departament en la reunió de la mesa sectorial del personal docent. Els sindicats van entendre que el departament havia canviat unilateralment l’ordre del dia, que tractava sobre la reversió de les retallades i la millora de la qualitat educativa, amb la inclusió d’un punt sobre el nou calendari, un calendari que denuncien que ha estat imposat sense negociació prèvia quan té afectació sobre les condicions laborals. El departament ho nega i va assegurar ahir, en un comunicat, que “no hi ha un canvi de relacions laborals que obligui a la negociació”.

La protesta es va iniciar a la porta del departament i aviat va seguir a l’interior, on un centenar de delegats van demanar la retirada del calendari de l’ordre del dia i una negociació “real” sobre el tema. També sobre la modificació del currículum, l’aplicació de la sentència del 25% del castellà i l’estabilització del personal interí. Demanaven, a més, la dimissió del conseller Josep Gonzàlez-Cambray. “És absolutament intolerable que el conseller s’hagi saltat la negociació col·lectiva”, van coincidir.

Acusació d’immobilisme

El conseller havia assegurat ahir al matí, en una roda de premsa amb motiu de l’ampliació de l’oferta educativa pública a Barcelona, que l’avançament del calendari ve avalat per quatre informes del Consell Escolar de Catalunya. També per la Fundació Educativa Bofill i la Federació de Moviments per la Renovació Pedagògica. “Hi ha moltes veus favorables a les mesures”, però “no tenen tant altaveu”, va afirmar, i va sentenciar que “mai escoltarem l’immobilisme”. Va defensar, en canvi, que les decisions es prenen “amb consens i comptant amb la participació”. Els sindicats lamenten “l’intent potiner d’estigmatització” del conseller a l’hora de titllar-los d’immobilistes i creuen que és ell qui no es mou de la seva posició. Als sindicats els ha molestat també l’afirmació del conseller que valora que, si fos per ells, les escoles no haurien obert el curs passat.

Els representants sindicals es van reunir amb una delegació del departament encapçalada per la secretària general d’Educació, Patrícia Gomà. El departament els va demanar que la negociació es faci en les meses habituals de treball “i no a través de l’ocupació del departament”. Pel que fa al nou calendari, Gonzàlez-Cambray va recordar als sindicats que dilluns assistirà al ple extraordinari del Consell Escolar de Catalunya. “Compartiré amb ells el nou calendari escolar i hi incorporaré qualsevol proposta de millora, si és necessari”, va assegurar ahir. El ple el formen 53 representants de famílies, treballadors, patronals, sindicats i administració local, entre d’altres. El consell, el màxim òrgan representatiu d’Educació i el dictamen del qual és preceptiu però no vinculant per a la publicació de l’ordre del dia del calendari escolar, no ha estat consultat prèviament i molts membres han lamentat el “menyspreu” per part del govern. Alguns s’estaven començant a moure per demanar la compareixença del conseller i finament ho farà a petició pròpia. Els delegats asseguraven ahir a la nit que no pensen abandonar l’edifici fins que el conseller negociï la retirada de l’ordre del dia del nou calendari i la resta de qüestions.

LES FRASES

Gomà ens ha dit que busquem les maletes, que serem aquí fins al setembre
Marga Romartínez
responsable de docents de l’educació pública no universitària de CCOO
Tenim clar que només sortirem de la conselleria amb una proposta ferma
Iolanda Segura
Portaveu d’USTEC-STEs
Compartiré amb el CEC el nou calendari i hi incorporaré qualsevol proposta de millora, si és necessari
Josep Gonzàlez-Cambray
Conseller d’Educació

El TSJC accepta famílies de Canet

Rosa M. Bravo

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha acceptat incloure 28 famílies de nens de P5 de l’escola Turó del Drac de Canet de Mar com a part codemandada en la causa oberta per la denúncia d’una família d’aquest curs, que va demanar que s’obligués a impartir un 50% de les classes en castellà al grup de P5A.

Les famílies van demanar ser incloses en la causa perquè entenen que són part afectada, ja que la demanda de la família, que ha provocat que el tribunal imposi com a mesura cautelar el 25% de classes en castellà a un grup de P5, afecta tota la comunitat educativa i la gestió del centre. Ara que tenen accés a la demanda íntegra, destaquen que la família denunciant reclama, a més de la meitat de classes en castellà, la nul·litat del projecte lingüístic del centre, així com la retolació de tot l’espai escolar en castellà. Les 28 famílies diuen que el Departament d’Educació es va oposar des del principi a les cautelars, però que no va presentar recurs quan es van aplicar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Infraestructures i Serveis

Territori reforça diverses línies d’autobusos interurbans

Barcelona
GIRONA

L’Ajuntament s’adhereix a la Setmana Sense Soroll

GIRONA
Infraestructures i serveis

Territori avalua si és factible la connexió entre Sabadell i Castellar amb ferrocarrils

Sabadell
sant aniol de finestres

Nova ruta de bus fins a les Planes d’Hostoles els dies de mercat

sant aniol de finestres
girona

L’IEC premia les investigadores de la UdG Gemma Bartolí i Judit Pujol

BARCELONA
societat

Envien a judici els investigats d’apunyalar un noi per motius racistes

santa coloma de farners
SOCIETAT

La gelada afecta els cultius de fruita dolça de Ponent

Lleida
Informe d'AI

Amnistia alerta sobre el col·lapse del dret internacional

barcelona
societat

La Torre de Capdella vol recuperar el complex de Molinos

Torre de Capdella