Educació

La Inspecció de l’Estat es limita a demanar informació al Govern sobre el 25%

El TSJC l’instava a verificar el compliment de la sentència del 25% a tots els centres de Catalunya

L’Alta Inspecció d’Educació de l’Estat ha transmès al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que només pot limitar-se a demanar informació sobre l’aplicació del 25 % d’ensenyament en castellà al Departament d’Educació, al que entén que correspon aplicar la sentència.

En el seu acte d’execució forçosa del 25 %, el TSJC va requerir al conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, que establís unes garanties de control del compliment d’aquest percentatge d’ensenyament en castellà i alhora va instar l’Alta Inspecció Educativa de l’Estat que “verifiqués el compliment de la part dispositiva” de la decisió judicial.

En escrit dirigit al tribunal al qual ha tingut accés Efe, la directora de l’Alta Inspecció d’Educació a Catalunya, Josefa Beltran, comunica al TSJC que va sol·licitar a la Generalitat tota la documentació oportuna per informar l’alt tribunal.

No obstant això, remarca que, “de conformitat amb la reiterada doctrina del Tribunal Constitucional”, les activitats de l’Alta Inspecció per tenir coneixement de la situació se cenyeixen “a la sol·licitud d’informació i documentació”.

Cita com a jurisprudència doctrines del Constitucional en el sentit que “el poder de vigilància no pot col·locar les Comunitats Autònomes en una situació de dependència jeràrquica respecte de l’Administració de l’Estat, doncs tal situació no resulta compatible amb el principi d’autonomia”.

Per això, l’Alta Inspecció de l’Estat es limita a transmetre els documents que li va enviar el Departament d’Educació, i que són els mateixos que la Generalitat va lliurar al TSJC, sobre la resposta que preveu donar a l’ordre d’execució de la sentència.

“Els documents abans assenyalats comprenen la totalitat de la informació rebuda (...) i constitueixen, a la llum de les sentències del Tribunal Constitucional, la font d’informació emprada per atendre el requeriment d’aquest tribunal”, per la qual cosa “es manca de més elements i materials que poguessin permetre un altre coneixement de la situació i la seva comparació amb allò disposat en la sentència” del 25 %, assenyala l’alta inspecció.

L’escrit de l’Alta Inspecció ha decebut l’Asamblea por una Escuela Bilingüe de Cataluña (AEB), l’entitat que va sol·licitar al TSJC l’ordre d’execució forçosa del 25% d’ensenyament en castellà.

El jurista i membre d’aquesta organització Rafael Arenas l’ha titllat d’”aixecada de camisa”, ja que la Inspecció de l’Estat “només reprodueix els documents que ja coneixíem per part d’Educació”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Instal·laran 17 punts de recàrrega de vehicles als pàrquings d’Emili Grahit i la Devesa-Güell

GIRONA
Societat

Reclamen a Aragonès que destitueixi Ubasart i Calderó

Barcelona

Reobren el rocòdrom municipal després d’estar un any tancat

FIGUERES
Infraestructures i serveis

Obres de millora a l’estació del Vendrell

El Vendrell

Voluntaris repinten els bancs irisat i Trans

palafrugell

El Fòrum Gastronòmic exportarà el seu model a d’altres països del món

girona
Societat

Normalitat a les presons en un matí sense bloquejos dels funcionaris

Barcelona

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ
gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat