Medi ambient

Els focs devasten 3.011 hectàrees en un any marcat per un estiu extrem

El 20% dels incendis han estat intencionats i un 41% per negligències

Entre el 10 i el 17 d’agost hi va haver les pitjors condicions dels últims 20 anys

Les altes temperatures, els forts vents i la humitat relativa molt baixa han convertit aquest estiu en el més extrem dels últims 20 anys i han posat a prova els recursos d’extinció d’incendis. Des de començament d’any i fins al 12 de setembre, a Catalunya hi ha hagut 539 focs que han cremat un total de 3.011 hectàrees. “Si agafem la mitjana d’hectàrees dels darrers quinze anys, 3.210, estem lleugerament per sota”, va explicar el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ahir durant el balanç provisional de la campanya d’incendis que va fer a Bellprat després de reunir-se amb Bombers i Agents Rurals i sobrevolar amb helicòpter la zona afectada per l’incendi forestal més important d’aquest estiu, que va devastar 1.657 hectàrees.

Per exemplificar les condicions “extremes” que s’han viscut aquest estiu, el conseller va detallar que el pla Alfa nivell 3, el més alt quan es donen situacions meteorològiques adverses, s’havia activat 29 ocasions des de principi d’any. En algunes zones, com l’Alt Empordà, ha estat vigent durant 25 dies aquest estiu. En els últims deu anys, en canvi, n’hi va haver quatre en què no es va ni activar, i quan ho va fer més cops, el 2012, van ser tretze, menys de la meitat dels d’aquest any. Les condicions més extremes es van viure entre el 10 i el 17 d’agost. Les mesures restrictives i de prevenció, sumades a les accions contundents de resposta, van permetre superar aquest episodi sense cap gran incendi.

Els Bombers de la Generalitat han treballat durant aquesta campanya en 2.254 serveis: 624 han estat incendis de vegetació agrícola, 611 de vegetació forestal i 1.019 de vegetació urbana. Aquest estiu 6 de cada 10 incendis han estat causats per l’activitat humana, un 41% han estat a causa de negligències, i un 20%, intencionats. En el cas de l’incendi de la Conca de Barberà, no s’ha pogut determinar quina va ser la causa i es continua investigant.

La campanya forestal del 2021 encara no s’ha tancat, tot i que el període de més risc hagi passat. La desestacionalització provocada pel canvi climàtic ha portat a la possibilitat de tenir risc d’incendi forestal tot l’any.

LA XIFRA

1.657
hectàrees
va cremar el foc més gran, el de la Conca de Barberà i l’Anoia, que es va declarar el 24 de juliol.

LA FRASE

Hem superat l’estiu més difícil dels darrers vint anys, ha sigut especialment dur
Joan Ignasi Elena
conseller d’interior

Més incendis i més dies de risc

La campanya 2021 del pla d’informació i vigilància contra incendis forestals de la Diputació de Barcelona ha registrat aquest estiu el major nombre d’incendis forestals i de dies d’alt risc extrem en el conjunt de les comarques de Barcelona des de l’any 2000. D’acord amb les dades, des del 18 de juny fins a l’1 de setembre, a les comarques barcelonines hi va haver un total de 244 incendis forestals que han afectat una superfície de 1.973,5 hectàrees, la tercera més alta de la sèrie des de l’any 1996.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES