Societat

El Correllengua torna a Girona quinze anys després

S’homenatja l’escriptora Isabel-Clara Simó amb un manifest escrit per la lingüista Carme Junyent que alerta de la situació del català

Jovent Republicà impulsa la jornada a la plaça del Vi

El debat sobre l’estat del català, un dels actes centrals, ahir al migdia a la plaça del Vi, del recuperat Correllengua, l’última edició del qual va ser el 2006, es va tancar amb un missatge de resistència de l’escriptor Joan-Lluís Lluís: “El català ha estat condemnat a mort tant de temps que el fet que visqui avui no és normal. Estava programat pels estats per desaparèixer.” Joan-Lluís Lluís destacava el català com un “miracle ciutadà” mentre que l’assagista i professora Màriam Serrà hi afegia que el “català, arreu i amb tothom”. El president d’Òmnium Gironès, Sergi Font, va moderar la conversa durant la qual es va insistir en la importància dels mitjans de comunicació per la supervivència de la llengua. També es va tractar de la necessitat de recuperar espais, de l’educació, i del fet que parlar en català s’ha convertit en un activisme més.

Abans s’havia llegit el manifest del Correllengua d’aquest any que, escrit per la lingüista Carme Junyent, vol retre homenatge a Isabel-Clara Simó. Així, l’escriptora d’Alcoi ja va alertar del risc d’extinció del català en el manifest del Correllengua del 2008. “Si no salvem la llengua, no salvarem el país”, deia Simó. En aquesta edició, Junyent apel·la a la solidaritat dels parlants de llengües dominants perquè “només amb la seva participació aconseguirem restaurar l’equilibri ecolingüístic”. “Cal que reaccionem, que fem viure la nostra llengua amb tothom i en tots els entorns”, s’assenyala en el manifest.

La jornada va incloure un recital poètic, sardanes i un concert, va ser impulsada pel Jovent Republicà Girona amb col·laboració amb la Fundació Llibreria Les Voltes, Òmnium Gironès, el Foment Girona, ADAC i Destaca’t.

LA FRASE

El català ha estat condemnat a mort tant de temps que el fet que visqui avui és un miracle ciutadà
Joan-Lluís Lluís
ESCRIPTOR

Iniciativa nascuda el 1993 a Mallorca

El Correllengua sorgeix el 1993 a Mallorca , inspirat en la Korrika del País Basc, amb la finalitat de demostrar la vitalitat de la llengua catalana i fomentar-ne l’ús social. El 1995 es va començar a organitzar al País Valencià i, a partir del 1996 la Coordinadora d’Associacions per la Llengua (CAL) va difondre l’acte a la resta de territoris de parla catalana, des d’una aposta lúdica, festiva, participativa i transversal. El Correllengua s’inicia amb l’encesa de la Flama, l’element cohesionador dels Països Catalans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els ferratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona

Catalunya, més laica que mai

Barcelona
comerç

Torna la fira artesana Fet al Born

Barcelona

Els Manaies entreguen el penó a Joan Alenyà que ja el custodia

GIRONA