Medi ambient

El nou centre de residus de Campdorà estarà llest el 2026

L’Ajuntament de Girona presenta el projecte de planta de tractament d’orgànica i fracció de rebuig

Derivarà la brossa al Vallès fins al 2024 pels treballs a la incineradora

L’Ajuntament de Girona preveu tenir llest el nou centre de residus a Campdorà l’any 2026. És un projecte que executarà l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), però que l’equip de govern, de Junts i ERC, veu de molt bon ull i que ahir van presentar l’alcaldessa, Marta Madrenas, i el regidor de Sostenibilitat, Martí Terés (Junts).

El projecte, batejat amb el nom de centre de tractament de residus (CTR) del Gironès, ocuparà “zones no aprofitades” del recinte de Campdorà, on hi ha la incineradora –ara tancada– i la depuradora, entre altres instal·lacions. Terés va explicar que no s’“amplia la superfície actual” sinó que s’aprofiten espais en desús, com ara decantadors de la depuradora.

Economia circular

La “planta híbrida” tractarà residus orgànics i residus de la fracció de rebuig, “llaunes, vidre o envasos”, va explicar el regidor de Sostenibilitat. Això serà a partir del 2026. El tractament del rebuig permetrà aprofitar encara més les fraccions. I quan funcioni el tractament de residus orgànics, els residus seran tractats i generaran biogàs, cosa que “permetria fer funcionar el transport públic [els autobusos] i generar economia circular a gran escala”, va dir Terés.

De moment, els residus orgànics es deriven a l’abocador de Solius, al límit entre el Baix Empordà i el Gironès. “Hem de buscar alternatives”, va explicar ahir Terés, en una roda de premsa. Una sentència judicial amenaça de tancament la instal·lació de residus des de l’estiu del 2020 i fins que no acabin les obres de Campdorà les alternatives podrien ser Olot o Pedret i Marzà.

La incineradora de Campdorà està tancada des del gener del 2018 per obres d’ampliació. Ara la fracció resta de Girona i Salt és derivada al centre de tractament de residus del Vallès Occidental, a Vacarisses. A través de l’empresa municipal Tractament de Residus i d’Aigües Residuals del Sistema de Girona (Trargisa), el consistori ja ha posat a licitació el servei de trasllat dels residus sòlids urbans per a aquest any, el 2023 i el primer semestre del 2024 (fins al 30 de juny). El preu de sortida és d’1.731.468 euros. El trasllat fins a la planta del Vallès allargarà, en principi, l’encariment de la taxa del rebut d’escombraries d’un 7%.

Més de 45 milions

El futur CTR del Gironès significarà una inversió de la Generalitat de 45 milions (sense IVA). Hi ha inclòs un milió de millores en l’accés a la planta i en el veïnat, com ara la rehabilitació de l’estructura del pont que hi condueix i la instal·lació de noves baranes laterals. A aquesta inversió, cal afegir la remodelació a fons de la incineradora, quantificada en 38,5 milions. A Campdorà estan pendents que els arribin les peces del nou forn caldera des d’ItàliaMadrenas va explicar que l’Ajuntament està treballant per arribar a reciclar un 65% dels residus, tal com marca la Unió Europea. Terés va detallar que l’increment de la recollida porta a porta i de contenidors intel·ligents –a partir de finals del 2023– també va en aquesta direcció.

LA FRASE

Amb la construcció del centre de tractament, vam demanar actuacions complementàries
Martí Terés
regidor de sostenibilitat de girona (JUNTS)

LA DATA

01.01.18
va ser
el dia que es va tancar la incineradora de Campdorà per ajustar-la a les noves directrius europees.

LA XIFRA

1.731.468
euros és el preu
de la licitació del transport de residus de Campdorà a Vacarisses, fins al 30 de juny del 2024.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]