Societat

Festes i tradicions

Transsegre segura

Eliminen pràcticament els incidents de la baixada pel Segre fins a Balaguer després d’haver reforçat la seguretat i haver prohibit el consum d’alcohol a les barques

Hi baixa el nombre de participants, amb 230 barques

La gran festa aquàtica de la Transsegre ha tornat a congregar un altre any milers de persones a Balaguer que no s’han volgut perdre l’arribada de les embarcacions casolanes pel riu. En total, 230 barques i 1.758 tripulants han participat aquest cap de setmana en la 33a edició de la Transsegre. Són xifres inferiors a les de l’any anterior, quan hi van participar 275 barques i gairebé 2.400 mariners. Dels participants d’enguany, només un 30% eren de les comarques lleidatanes. La resta provenen d’altres indrets de Catalunya i de la resta de l’Estat, com Aragó, el País Basc i algun d’estranger.

La festa va arrencar dissabte, com és tradicional, amb el primer tram de recorregut pel riu, des de Camarassa fins a Sant Llorenç de Montgai, i es va completar ahir amb el segon tram, entre Gerb i Balaguer.

La novetat d’aquest any ha estat un augment significatiu de les mesures de seguretat. S’hi han posat més punts de vigilància i s’ha prohibit el consum de begudes alcohòliques a les barques. La presidenta de l’associació organitzadora, l’Admirals Cup Lights, Nuri Toledo, ahir va explicar en declaracions recollides per l’ACN que, gràcies a l’augment de les mesures de seguretat, el nombre d’incidents greus s’ha reduït, de 40 l’any passat, a només un aquest any. Toledo va proposar que de cara a l’any que ve s’hi impliquin municipis del voltant, per exemple, amb una fira, per atraure encara més públic i promocionar la zona.

En les nits de divendres i de dissabte hi va haver festa grossa a Balaguer, amb música en directe a la llera del riu, però el temps no hi va acompanyar durant la nit de dissabte.

LA XIFRA

1.758
tripulants
són els que el cap de setmana van navegar pel riu a la Transsegre, a bord d’un total de 230 barques.

LA FRASE

Gràcies a les mesures de seguretat, els incidents han passat de 40 l’any passat a només 1
Nuri Toledo
presidenta organització transsegre 2017

Traspassant fronteres

La festa reivindica la recuperació de l’espai natural del riu mitjançant un descens no competitiu, i s’hi premien les embarcacions més originals. Després de més de trenta anys de celebrar-se, la festa ha trencat les fronteres de Balaguer i ara la majoria de participants ja són d’altres indrets. Només un 30% cent d’inscrits són de Balaguer. La primera barca que va arribar ahir a la meta era una barca conduïda per un grup de cinc amics, d’Esparreguera, que fa nou anys que participen en la Transsegre. Es diuen Waterworld i no sabien que arribaven els primers fins que van arribar al final. Els segons van ser un grup de set persones d’Arbúcies, Breda, Vilopriu i Bàscara, i els tercers de creuar el pont d’arribada van ser la barca de sis amics d’Esparreguera, El Suro (Santa Maria de Vilalba), Òdena i Esplugues de Llobregat.

Els primers lleidatans que van travessar la línia d’arribada sí que eren de Balaguer i anaven disfressats de massais. Un d’ells, Antonio Altisent, de Balaguer, va animar els joves a seguir la tradició de les disfresses i a animar la festa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona