Societat

Societat

Un gos ja no és un objecte

cas ·

Una parella divorciada arriba al jutjat per la custòdia d’un gos, en un cas que pot marcar un precedent

El judici que arrencarà dijous a Falset serà el primer a l’Estat després del canvi en la llei, que deixa de considerar els animals objectes

“Els animals són éssers vius dotats de sensibilitat.” La recent aprovació al Congrés de la proposició de llei que modifica el règim jurídic dels animals, al desembre, fa que es deixi de considerar els animals “objectes” i amb la condició de “bens materials”. És a partir d’aquest canvi d’alguns articles del codi civil espanyol que Jonas Amadeo Lucas confia a sortir-ne ben parat en el judici que, dijous que ve al jutjat de Falset (Priorat), decidirà la custodia del gos que l’enfronta amb la seva exdona. Serà el primer judici a l’Estat per decidir el futur d’un gos després dels canvis en la llei. “Quan les famílies es trenquen, els animals també pateixen. M’alegra que ara la legislació els empari”, diu Amadeo.

Leben és el nom del gos que es diputen. Jonas Amadeo i la que fins fa dos anys era la seva dona el van “rescatar” de maltractaments a Madrid, fa quatre anys. S’havia utilitzat fins i tot per a baralles de gossos. Se’l van endur a Marçà, al Priorat, on la parella van impulsar un lloc d’acollida d’animals, El Hogar, que dirigeix l’exdona. Ell, a més, és el director de la Fundació Dr. Med. Henrich ProVegan, entitat propietària dels terrenys on se situa aquest “santuari d’animals”, segons l’anomenen.

“Des del primer dia, el gos sempre ha estat amb mi. Dorm al costat del meu llit i és la meva família”, destaca l’home, que reconeix, però, que el gos està registrat a nom de la seva exdona, igual com ho estan tots els animals que tenen a Marçà. Fa quatre mesos, com que la dona no li deixava veure en Leben, se’l va endur. Home i gos viuen ara a Cadis. El seu advocat va oferir a la dona dur-li el gos per visitar-la, sempre que se li reconegués el seu dret a estar junts. La resposta de la dona va ser presentar una denúncia per robatori. “Va posar la denúncia per robatori, com si un gos fos una bicicleta. És escandalós”, lamenta Jonas Amadeo Lucas.

L’animal és, en aquest cas, una arma de lluita entre la parella trencada, que s’han llançat diverses denúncies. Ella, per violència de gènere. Ell, per calúmnies i per delicte contra l’honor. Sigui quina sigui la sentència del judici, serà el primer de l’Estat en què s’hauria de tractar l’animal com un ésser que sent i no pas com un objecte. A Catalunya, la llei de protecció dels animals del 2006 ja els reconeixia com a éssers físicament i psicològicament sensibles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Astronomia

Descobreixen el forat negre d’origen estel·lar més massiu de la Via Làctia

Barcelona
SALUT

200.000 pacients esperen per a una intervenció quirúrgica a Catalunya

BARCELONA
economia

Proven un sistema per reduir la salinització dels camps d’arròs del delta de l’Ebre

delta de l’ebre

Salut crea a Girona la primera xarxa hospitalària de Catalunya

GIRONA
medi ambient

Posen una caixa niu pel falcó pelegrí a la xemeneia de la incineradora de Mataró

mataró
societat

SOS Racisme llença una campanya per continuar amb la seva activitat

BARCELONA
economia

L’AMB dona una ajuda de 175.000 euros per les famílies desallotjades

esplugues de llobregat

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA
societat

Irídia reclama un mecanisme independent per controlar les actuacions policials

barcelona