Societat

Una ordenança per fer endreça als horts urbans de Girona

Amb els fons europeus obtinguts per al ‘Menja’t Girona’ elaboraran un reglament per encabir les propostes dels veïns, a l’alça

A Vista Alegre planegen tres punts d’horta

L’Ajunta ment de Girona aprofitarà els diners obtinguts dels fons europeus Next Generation (4,2 milions) per al projecte Menja’t Girona per crear una ordenança d’horts urbans. L’equip de govern, de Junts i ERC, vol “fer endreça en la gestió” d’aquests espais, segons explica el regidor de Sostenibilitat, Martí Terés (Junts). Les iniciatives d’horts comunitaris van en augment a la ciutat i a Vista Alegre tenen embastat el projecte HortAlegre, que preveu tres punts d’horta.

Terés explica que el consistori treballa per regular els horts urbans “en un únic servei públic i fer-hi endreça”. A l’hora de prestar el servei, s’han de regular “el com i el lloc” per no provocar greuges –afirma– i perquè estigui justificat el sí o no quan hi hagi noves iniciatives. Pendent de si ho fan tècnics municipals o una assessoria externa, la idea és que l’ordenança reguli “l’ús privatiu d’un espai públic” que, en termes urbanístics, podria ser un espai qualificat “com a rústic” i que no hi hauria cap impediment, però que en altres casos són sòls que no permeten l’ús d’hort urbà. “Hem de tenir una ordenança o un reglament en què puguem encaixar les propostes. Ho hem de fer bé”, afirma el regidor de Sostenibilitat.

Encallats a Montilivi

Veïns del barri de Montilivi aspiren, des de fa gairebé dos anys, a endegar un projecte comunitari d’hort urbà. L’associació veïnals els dona suport, però les traves administratives han frustrat el projecte (a prop de l’escola bressol L’Olivera). La creació d’una ordenança i la tipificació d’un servei públic d’horts urbans podria desencallar la iniciativa del barri i encara més tenint en compte els casos d’iniciatives recents a Sant Narcís (carrer Roma) i al Barri Vell (plaça Federico Fellini), que compten amb la col·laboració municipal. Amb el Menja’t Girona, el consistori pretén potenciar, encara més, el cultiu d’hortalisses, tubercles i fruites de les hortes de Santa Eugènia.

L’ordenança d’horts urbans també regularà les hortes de Santa Eugènia. Terés explica que cal actualitzar alguns requisits del servei. A tocar del riu Ter, hi ha horts privats i un tipus de lloguer per a les persones que volen conrear un tros de terra, a qui es fa una cessió. A més, l’associació d’usuaris de les hortes té la seu a la masia de Can Po Vell.

La voluntat de l’equip de govern, de Junts i ERC, és tenir a punt l’ordenança aquest any i obrir llavors un període de “consulta prèvia” per atendre les peticions i demandes ciutadanes, segons Terés.

D’acord amb les subvencions atorgades per l’Ajuntament per a iniciatives de dinamització, el projecte HortAlegre hauria d’estar enllestit aquest any. L’elaboració de l’ordenança dels horts urbans ho fa impossible. Per això, els promotors demanaran una pròrroga per executar els tres espais d’horta.

LA FRASE

La idea és regular un únic servei [públic] d’horts urbans i que es pugui encaixar les propostes veïnals
Martí Terés
regidor de sostenibilitat de girona (JUNTS)

LA XIFRA

29.331
euros
rebrà el projecte ‘
HortAlegre’, que prepara l’associació veïnal Vista Alegre-Carme i que inclou tres horts.

El pretext per trobar-se i crear xarxa

Amb el projecte Menja’t Sant Narcís com a font d’inspiració, a Vista Alegre han rebut 29.331 euros per al seu pla d’hort urbà comunitari, “un pretext per trobar-nos i crear xarxa”, afirma una de les impulsores, Mònica Montero Nadal, que forma part de la comissió de l’hort de l’associació de veïns Vista Alegre-Carme.

El projecte, que ha tingut la col·laboració de l’Associació Cultural La Volta, detalla que la iniciativa de crear tres punts d’horta amb jardineres, dos al parc de Vista Alegre i un a prop de la seu de l’associació de veïns del sector, també té en compte “el subministrament públic d’aigua”. Per això, explica que l’HortAlegre preveu un sistema de recollida i captació d’aigües plujanes i un dipòsit. En la redacció del projecte, també hi ha una construcció de fusta, una barraca, per a les eines.

Els horts de Vista Alegre es convertirien –segons els seus promotors– en un “espai multifuncional i d’aprenentatge” i en un model semblant a la “sobirania alimentària”. Per Montero, la iniciativa, “’d’accés lliure i a llarg termini, també és un punt de sensibilització per a la ciutadania i un reclam que “les ciutats del futur han de tenir parcs infantils, zones verdes i també horts”. El projecte inclou la participació d’avis i àvies, que podrien establir més lligams amb els veïns, i joves adolescents del barri, entre altres col·lectius.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses

Sant Pau descobreix una nova causa genètica d’immunodeficiència

Barcelona

El Museu d’Art adquireix un fragment del retaule de Sant Feliu de principis del segle XVI

girona
infraestructures

Puente sosté que Catalunya és el territori on l’Estat inverteix més, tot i el 46% d’execució

barcelona
GIRONA

Càritas troba feina a un 20% dels atesos en el seu programa d’inserció laboral

GIRONA
societat

Menys supermercats i més usos culturals al nou Pla de Ciutat Vella

barcelona
Societat

Els pisos de l’illa del carrer Canigó s’hauran de reforçar

Badalona