Societat

L’Esglesia planta el Defensor

Els bisbes decideixen no participar en la comissió que investigarà els abusos a menors comesos per religiosos

La Conferència Episcopal Espanyola (CEE) descarta participar a la comissió d’investigació encomanada al Defensor del Poble per estudiar els casos d’abusos a menors, però es mostra disposada a obrir els arxius canònics, encara que els bisbes adverteixen que se sobrevalora la informació que es pugui trobar-hi.

Així ho ha assenyalat aquest divendres el portaveu de la CEE, Luis Argüello, en roda de premsa després de la celebració de l’Assemblea Plenària, en què ha subratllat que la possibilitat que l’Església, institucionalment, sigui present a la Comissió de recerca creada pel Defensor està descartada, encara que sí que ha traslladat la seva voluntat de col·laboració.

Entre els motius que descarten la seva participació en la investigació que posi en marxa el Defensor, Argüello no ha amagat que els bisbes estan molestos que els treballs se centrin únicament en els abusos comesos dins de l’Església i no s’estenguin a tota la societat.

A més, ha argumentat que l’Església tampoc no forma part de la investigació que està realitzant el despatx d’advocats Cremades & Calvo Sotelo, els representants del qual han mantingut una trobada amb tots els bisbes de la Plenària per detallar el contingut de l’auditoria i explicar que es posaran en contacte amb cada diòcesi i congregació religiosa per demanar la informació necessària, des de denúncies rebudes, fins a casos jutjats.

Argüello ha detallat que tots els bisbes han donat suport per unanimitat al treball realitzat en els últims mesos a les oficines diocesanes de protecció de menors i la firma amb Cremades & Calvo-Sotelo perquè realitzi una auditoria independent sobre els informes i investigacions sobre els casos d’abusos a menors al si de l’Església espanyola.

El secretari general de la CEE ha afirmat, per altra banda, que l’Església està disposada a obrir els seus arxius a la investigació dels casos d’abusos que està fent el despatx d’advocats Cremades & Calvo Sotelo, encara que creu que se “sobrevalora” la informació que s’hi pugui trobar.

El secretari general de la CEE també ha fet una crida a les víctimes o a qualsevol persona que tingui coneixement d’un abús, perquè acudeixin a les oficines creades per les diòcesis espanyoles oa les congregacions religioses i, en cas que no els doni confiança, a les associacions de víctimes o els mitjans de comunicació.

Argüello no ha actualitzat la xifra de 506 denúncies de casos d’abusos perquè “una vegada obert el camí d’una auditoria volem que tots els assumptes s’hi encarrilin”, i ha elogiat la feina feta per les 70 oficines d’atenció a les víctimes de abusos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.