Societat

Triomf deVilafranca

Els verds guanyen el 28è Concurs de Castells

La Colla Joves Xiquets de Valls queda segona i la Vella, tercera

Poca gent s’hauria imaginat uns mesos enrere veure un Concurs de Castells com el que s’ha vist enguany. De fet, el concurs ha passat de no poder-se celebrar per la pandèmia a necessitar el mateix nivell de castells que el 2018 per guanyar. Era clar que els castells de 10 i els desflorats eren la carta guanyadora i, per tant, les tres colles més grans (Castellers de Vilafranca, Colla Vella dels Xiquets de Valls i Colla Joves Xiquets de Valls) en tenien reservat algun, cadascú seguint la seva estratègia. Cal destacar que la majoria de castells que les colles grans portaven a plaça no els havien fet encara en públic i la majoria de la canalla no havia viscut un Concurs de Castells. Per tant, calia tenir el cap més clar que mai. Però l’ambient i les ganes de castells eren molt potents i, finalment, els Castellers de Vilafranca es van endur el tron del 28è Concurs de Castells de Tarragona, que és el dotzè de color verd. En segon lloc va quedar la Colla Joves Xiquets de Valls i, en tercera posició, la Colla Vella dels Xiquets de Valls.

El castell de sortida era important i els primers a obrir ronda de les colles grans eren els Castellers de Vilafranca. La incògnita es va mantenir gairebé fins a última hora, però finalment els verds van obrir plaça amb el que tothom creia: el 3 de 10 amb folre i manilles. Un castell que fins ara aquesta temporada només s’havia vist un cop, i només carregat, per la diada de Sant Fèlix a Vilafranca el dia 30 d’agost. El castell va pujar a la primera, amb determinació, ja que sabien que si el completaven es podrien posar mig concurs a la butxaca ja a dos quarts d’onze del matí. I així va ser. Després de la descarregada, eufòria vilafranquina a plaça.

Després dels Castellers de Vilafranca, era el torn de la Joves de Valls, que va desmuntar el 4 de 9 sense folre i, després, la Colla Vella, que hi va portar el 2 de 8 sense folre, que havia descarregat per Santa Tecla. La construcció va pujar força ferma, però en la carregada es va començar a complicar de valent i, finalment, quan sortien dosos es va trencar. Així doncs, 2 de 8 sense folre carregat per la Colla Vella en primera ronda.

En el seu torn, la Joves de Valls tenia clar que volia descarregar el 4 de 9 sense folre i el va fer gairebé de postal. Es va convertir en el primer 4 de 9 sense folre, el primer vist després de la represa i també el primer completat per la Joves a concurs. Eufòria vermella, també, doncs, a la Tarraco Arena Plaça.

Segona ronda i caigudes

La segona ronda va començar amb el 4 de 10 amb folre i manilles dels Castellers de Vilafranca, un castell inèdit, ja que l’últim intent va ser en el Concurs de Castells del 2018. Des d’aleshores no l’havien tornat a tocar, i en un primer moment van fer un peu desmuntat perquè no el veien clar.

Després va ser el torn de la Joves Xiquets de Valls, que, amb l’eufòria encara del 4 de 9 sense folre, tenia clar que en segona ronda havia de plantar el 2 de 8 sense folre. El castell va pujar bé, però quan la cassoleta ja estava col·locada, es va trencar pel pis de terços. La Joves va deixar en intent, doncs, el 2 de 8 sense folre.

Després va tornar a ser el torn dels Castellers de Vilafranca, que ho van tornar a intentar amb el 4 de 10 amb folre i manilles. El castell ja es va començar a treballar des de bon començament, amb folre i manilles molt nerviosos, i va cedir a l’entrada de dosos. El van deixar també en intent.

Seguidament, la Colla Vella volia abordar l’altra construcció sense folre que tenien bé: el 4 de 9 sense folre. Va ser un exemple clar de com per a totes les colles fer un castell a la Tarraco Arena Plaça és molt diferent que fer-lo en un assaig o en altres places. El castell va pujar nerviós, amb algun problema d’encaix, i es va trencar també abans de carregar-se.

Segona ronda, doncs, amb moltes caigudes i en què ni Castellers de Vilafranca ni Colla Vella ni Colla Joves van puntuar, perquè no van carregar cap dels seus objectius. Calia, doncs, puntuar en tercera ronda.

I amb aquest objectiu van començar la tercera ronda els Castellers de Vilafranca, ja que van sortir a completar el 5 de 9 amb folre. El castell va anar bé fins a la carregada i, després, es va complicar una mica, segurament pels nervis, i van haver-lo de treballar de valent, sobretot pel que fa a quintes. Finalment, els vilafranquins el van completar i van demostrar que l’ADN verd és lluitar i lluitar. Castell important per puntuar, doncs, a la butxaca i tercer 5 de 9 amb folre de l’any també al sac.

Seguidament, la Colla Joves va donar un cop d’autoritat molt important provant de nou el 2 de 8 sense folre, que en aquesta ocasió va pujar molt més tranquil que en l’anterior, tot i que es va trencar després de la carregada. Tot i així, eufòria dels de la camisa vermella, ja que es posaven en primera posició.

Tot seguit, era el torn de la Colla Vella, que –després de la caiguda del 4 sense folre– hi va posar calma descarregant el 3 de 9 amb folre. Abandonava, així, moltes de les possibilitats de ser guanyadora i fins i tot de quedar segona.

Lluita verds-Joves

En la quarta ronda, el frec a frec, doncs, va ser sorprenentment entre els Castellers de Vilafranca i la Colla Joves Xiquets de Valls. Els de Vilafranca havien de descarregar, gairebé tant sí com no, el 4 de 9 sense folre per respirar tranquils. Però no va poder ser. El castell va pujar bé, però es va començar a tancar de manera excessiva i finalment es va trencar, però en carregar-lo van capgirar el resultat i van recuperar el primer lloc.

Després era el torn de la Colla Joves, que en un principi volia plantar un castell que tenia força segur, el 5 de 9 amb folre, però els vallencs van carregar-lo i, per tant, els verds mantenien encara el primer lloc.

La Colla Vella va tancar el seu concurs amb el 4 de 9 amb folre, força mogut, que ja va determinar el seu tercer lloc en el que és l’últim any com a cap de colla d’Albert Martínez. Els de color rosat eren un dels grans favorits, ja que en l’últim concurs –el que es va fer el 2018– van ser ells qui es van emportar el triomf, però enguany no van tenir el millor dia i es van haver de conformar amb la tercera posició.

Renúncia

Un dels moments determinants va arribar a les 14.50 h, quan el cap de colla de la Joves, Pere Rico, va dir oficialment que renunciaven a la cinquena ronda –el cansament i les caigudes passaven factura a tothom– i, per tant, ja era oficial: el primer premi del concurs era de color verd. Eufòria. El Concurs de Castells tornava a Vilafranca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES