Societat

L'era dels videojocs fa néixer un nou mal, la 'wiiitis'

El doctor Julio Bonis es va despertar un matí de diumenge amb dolor a l'espatlla. Mai hagués imaginat quin n'era la causa. Semblava com si tingués una lesió esportiva, però, de fet, el dia abans només havia estat enganxat a la tele... Llavors va recordar que s'havia comprat la nova consola Wii.

Bonis, de 29 anys, havia estat jugant a tenis durant hores amb la nova consola de Nintendo en què els jugadors simulen moviment reals. El mateix Bonis va definir el seu mal com a wiiitis en una carta al New England Journal of Medicine.

El tractament, segons Bonis, va consistir en ibuprofè durant una setmana i la completa abstinència de jugar als jocs de la Wii.

Així, es pot dir que la wiiitis és l'últim mal que neix en l'era dels videojocs, que va començar amb la lesió del canyell pel joc Space Invaders el 1981, causat per pressionar el botó del comandament de control en repetides ocasions.

La Wii pot captivar durant hores i "a diferència de l'esport real, la força física i la resistència no està limitat per les circumstàncies", diu Bonis, del Grup d'Investigació en Informàtica Biomèdica de Institut Municipal d'Investigació Mèdica de Barcelona, de la Universitat Pompeu Fabra.

Precedents
"Allò que em va convèncer per enviar el cas va ser que un amic meu, després de jugar al Wii Sports va patir un dolor similar", ha explicat Bonis. "No he trobat altres casos en la meva pràctica clínica, però és probable que hi hagi pocs diagnòstics".

El 1990, un metge de Wisconsin va dir que la dolència en el seu dit gros per apretar el botó del comandament de control de la consola era Nintendinitis.

Amb jocs de golf, beisbol i bowling ja en el mercat, "els futurs joves podrien implicar grups diferents i inesperats de músculs", assegura Bonis. "Els metges haurien de ser conscients que podria haver diverses variants possiblement enigmàtiques de la wiiitis". Bonis continua jugant a la consola però "intenta utilitzar-la amb moderació, encara que a vegades és difícil".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.