GIRONA
El 70% dels clients del mercat del Lleó, de més de 50 anys
El 70% dels clients del mercat del Lleó (el mercat municipal de Girona) tenen més de 50 anys. Aquesta és una de les dades incloses en l’estudi encarregat per l’anterior equip de govern, de Junts i ERC, a la consultoria J3B3 amb vista a modernitzar l’equipament més enllà del 2027, quan acaba la concessió actual.
Les dades de l’estudi permeten extreure conclusions com ara que la majoria de la clientela del mercat del Lleó és de mitjana edat o jubilada i que hi van a comprar majoritàriament les dones (un 67% del total). L’anàlisi conclou que els dia que hi ha més gent són els divendres i els dissabtes, i que el 40,3% dels compradors tarden menys de 10 minuts a arribar a l’espai, que està a la plaça Calvet i Rubalcaba, a prop de l’Onyar, amb sis accessos.
De l’anàlisi feta per la consultoria, que va fer enquestes a 518 veïns i consumidors i a 53 paradistes –entre el 29 de maig i el 3 de juny de l’any passat–, i va fer entrevistes a experts i dues sessions de participació a la Mercè, també es dedueix que el mercat del Lleó rep a la setmana 16.515 visites i al mes, 72.000. Es calcula que la instal·lació té un impacte anual de 14 milions d’euros i que és un equipament amb molts fidels, ja que el 76% dels compradors hi van cada setmana.
L’estudi en qüestió va costar 29.315,31 euros, amb una subvenció del 80% de l’import del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC). Aquestes dades són extretes de la memòria del 2022 de l’àrea municipal de Promoció Econòmica. Segons el document, al mercat del Lleó –nascut amb el nom de mercat municipal d’abastaments el 3 de novembre de 1944– hi ha 59 parades, incloent-hi 12 carnisseries, cansaladeries o xarcuteries i 10 parades de peix i marisc.
Taquilles i degustació
El mercat del Lleó del futur ha de ser “el que siguem capaços de construir entre tots”, afirma la regidora de Promoció Econòmica, Gemma Geis (Junts), que hi afegeix: “Com ja es deia en l’estudi, crec que hem d’obrir el mercat a Girona, a la gent jove i als nous usos de la gent.” La vicealcaldessa fa esment, entre altres coses, de la possibilitat que hi pugui haver unes taquilles perquè els clients puguin anar a recollir la compra durant el dia o bé que hi hagi uns espais de degustació al voltant.
L’edifici, però, no ajuda que sigui un espai confortable. “L’arquitectura d’aquell edifici no ajuda a la climatització ni a l’hivern ni a l’estiu, i això és un repte que hem de superar. En el mentrestant, hi invertirem 175.000 euros aquest any per poder fer-hi obres”, diu Geis. Un projecte d’obra i de climatització forma part de les inversions del pressupost municipal del 2024. El consistori també ha obert el procés per suplir el director del mercat, l’empleat municipal Narcís Matas, que es va jubilar.
Cal recordar que l’agost passat el mercat del Lleó va ser notícia perquè hi van deixar de funcionar els aparells d’aire condicionat, amb temperatures superiors als 40 graus. Llavors la presidenta de la instal·lació, Marta Camps, es va referir a la falta de manteniment a càrrec del consistori.
Essència i modernitat
La presidenta de l’associació Girona Centre Eix Comercial, Mercè Ramírez de Cartagena, considera que el mercat del Lleó és “un pulmó que connecta les dues parts comercials, el centre i l’Eixample”. “Creiem que s’ha de reactivar i donar-hi un aire més modern sense perdre l’essència.” Ramírez veu en la plaça mercat d’Olot, recentment renovada, un referent perquè ha reactivat tot l’entorn, i fa referència també al de Tolosa de Llenguadoc, on hi ha establiments de restauració fora del recinte de compra on es poden fer degustacions de menjar.
Els botiguers són un dels col·lectius implicats en el procés participatiu per a l’elaboració de l’estudi, igual que l’Escola d’Hostaleria i Turisme, el Gremi de Carnissers i Xarcuters Artesans de les Comarques Gironines i el deganat de Turisme de la Universitat de Girona, entre molts altres agents.