Societat

Desarticulat un dels grups de butroners més actius i buscats a Catalunya

Els Mossos d'Esquadra han desarticulat un dels grups de lladres més actius i buscats del Catalunya. S'han detingut un total de nou persones per la seva presumpta participació en, almenys, una vintena de robatoris comesos pel mètode del butró a Barberà del Vallès, Sant Cugat del Vallès, Rubí, Sabadell, Terrassa, Sant Vicenç dels Horts i Barcelona.

Segons ha informat la policia, els arrestats, que actuaven sempre de nit, formen part de dues bateries de delinqüents connectades entre si. Els dos grups es dedicaven a cometre robatoris a establiments i empreses pel mètode del butró, foradant el sostre o una paret de les instal·lacions assaltades, principalment farmàcies, botigues d'electrodomèstics i bars.

De fet, la investigació es va iniciar el 4 de setembre arran d'un robatori en una joieria de Sant Vicenç dels Horts, i el dissabte 20 de desembre, en el marc d'un dispositiu especial, es van practicar de forma simultània a Sabadell i Vilanova del Vallès les detencions dels integrants d'aquest dos grups.

Els detinguts –acusats de diversos robatoris amb força pel mètode del butró, falsificació documental i associació il·lícita per cometre delictes contra el patrimoni– són Petru D., de nacionalitat moldava (27 anys); Nerijus Z., rus (44 anys); Vasile B., moldau (24 anys); Sergiu R., moldau (34 anys); Victor B., moldau (25 anys); Aleksandras P., moldau (38 anys); Edyard K., estonià (36 anys), i amb tres ordres judicials pendents, Bogdan D., moldau (24 anys), i Galina E., russa (37 anys).

Les primeres investigacions van permetre aviat determinar que darrere el robatori hi havia un grup organitzat ubicat a Sabadell. L'alta mobilitat dels integrants d'aquest grup, les diferents identitats dels sospitosos, el fet que sis d'ells no tinguessin antecedents policials i les mesures de vigilància utilitzades pels delinqüents van dificultar des del començament la tasca policial.

Tardes de vigilància
Els lladres, que es movien sempre amb documentació falsa per si eren aturats per la policia, la tarda abans de cometre els robatoris (comesos tots en horari nocturn) feien tasques de vigilància observant els sistemes de seguretat i les vies d'accés als establiments escollits. Posteriorment es repartien la feina: un era l'encarregat de la conducció mentre que la resta de detinguts s'encarregaven de fracturar l'accés (butró), del transport i l'emmagatzematge del material sostret.

Els arrestats aconseguien inhibir els sistemes d'alarma sense gaires dificultats, després de realitzar el butró s'emportaven tot el que podien i posteriorment es desfeien també amb molta agilitat del material sostret. Molts d'aquests objectes eren enviats a Moldàvia o a països de l'Europa de l'Est.

Entre els objectes intervinguts en els escorcolls domiciliaris hi ha eines de tipus radial utilitzades per foradar les parets, cordes per baixar, més d'una vintena de terminals de telefonia mòbil i una vintena de targetes prepagament de diverses companyies, una caixa forta, dues armes detonadores, una d'aire comprimit i diverses armes blanques, diverses bicicletes de gamma alta i material esportiu, més de 3.000 euros en efectiu i diversa documentació personal, de la qual s'està efectuant la determinació tècnica per esbrinar-ne l'autenticitat.

Tres dels nou arrestats ja han ingressat a la presó per ordre del jutge.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.