Societat

Ferran Adrià tancarà El Bulli per sempre

El restaurant perd mig milió d'euros cada any

El tancament del restaurant El Bulli no serà temporal, sinó definitiu. Així ho ha explicat el xef Ferran Adrià al diari The New York Times. El cuiner ha decidit tancar per sempre el restaurant perquè ell i el seu soci, Juli Soler, perden de l'ordre de mig milió d'euros cada any. La decisió de no tornar a obrir l'establiment de Roses, que és el millor del món segons alguns crítics, s'ha pres aquesta mateixa setmana, segons explica el rotatiu nordamericà. Adrià i Soler han decidit substituir el restaurant per un centre d'estudis d'alta cuina. Adrià va anunciar el passat mes de gener el tancament del famós restaurant de Roses des del 2012 fins el 2014, amb l'objectiu d'obrir un període de reflexió.

Cada any, El Bulli tanca durant mig any perquè així Ferran Adrià i els seus xefs poden passar uns mesos desenvolupant noves tècniques culinàries. El tancament del famós i reconegut restaurant de Roses, anunciat per al 2012, havia de ser un altre període de reflexió que havia de durar dos anys. Però finalment Adrià i el seu soci, Juli Soler, haurien decidit que no tornaran a obrir l'establiment. Adrià ho hauria fet públic en una entrevista amb Andrew Ferren que es pot consultar al bloc Diner's Journal de l'edició digital de The New York Times.

I és que El Bulli i el taller de cuina que Adrià i Soler tenen a Barcelona suposen unes pèrdues de mig milió d'euros cada any. Atès el desajust pressupostari, el xef català ha dit a The New York Times que "els diners haurien de destinar-se a alguna cosa que expandeixi el concepte i l'esperit que El Bulli representa". Adrià ha dit que ara prefereix invertir en un nou centre d'estudis i en finançar beques per formar els cuiners més talentosos del món.

"Havíem previst fer servir aquests dos anys per veure com podia evolucionar El Bulli", ha dit Adrià en una entrevista telefònica amb el rotatiu nord-americà. "Hem estat mirant moltes opcions, però ahir vam decidir que la fundació seria la més satisfactòria".

Segons reprodueix el rotatiu, el cuiner de l'Hospitalet de Llobregat ha dit que seguir amb el "ritme bestial"que imposa el Bulli, on hi ha una llista d'espera de 3.000 persones, és "impossible de continuar". Adrià ha explicat que no té plans per obrir un altre restaurant, tot i que ha deixat la porta oberta a la possiblitat que l'acadèmia serveixi esmorzars i, de tant en tant, dinars o sopars.

Un centre d'estudis per als aprenents de més talent
La nova acadèmia serà un "lloc de lliure pensament" i servirà per "llançar noves idees" sobre gastronomia. El centre d'estudis treballaria en col·laboració amb escoles de cuina de tot el món i tindria uns 25 estudiants el primer any. Es tractarà d'aprenents ja experts, amb talent i un alt nivell professional. 'Al llarg de la història d'El Bulli, hem pres decisions dràstiques per mantenir la creativitat', ha afegit.

Tal com recorda el rotatiu de Nova York, El Bulli va aconseguir tres estrelles Michelin el 1997 i és conegut mundialment per invertir els estats físics dels ingredients, de manera que les salses es converteixen en aliments sòlids i els sòlids, en aromes o espumes. El rotatiu nordamericà ja va dedicar un ampli reportatge a Adrià el 2003.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.