universitat de GIRONA
El futur: turisme, aigua i parc científic
L'Estudi General, creat per Alfons el Magnànim el 1446, n'era el precedent. Més de cinc-cents anys després, va néixer la Universitat de Girona (UdG) a partir dels estudis descentralitzats de la Universitat de Barcelona i la Universitat Politècnica de Catalunya. Des del 1991, no ha parat de créixer fins a vorejar ara els 15.000 estudiants, en els tres campus del Barri Vell, el Centre i Montilivi, a banda del parc científic.
Les 46 titulacions que ofereix aquest curs la converteixen en la més diversificada de les tres universitats creades el 1991. Aquesta diversitat ha estat, però, també un llast, ja que Girona ha pujat al tren de l'especialització uns anys més tard que Lleida i la Rovira i Virgili. Per això el repte de l'excel·lència esdevé encara més complex, atractiu i imprescindible per a la UdG. L'excel·lència s'obtindrà en turisme i tots els camps de recerca relacionats amb l'aigua (enginyeria, química...). L'aposta per aquestes dues branques, vinculades a les activitats econòmiques de la demarcació, li permetrà trobar el seu lloc amb més personalitat dins d'un sistema universitari català que ja no pot anar oferint totes les titulacions a totes les ciutats, i que retalla les despeses als centres de Girona, Tarragona i Lleida en prop d'un 10%. Per això la UdG estaria disposada a perdre alguna titulació, però no a rebaixar la qualitat docent en les que mantingui.
La tercera pota sobre la qual se sustentarà el futur de la UdG és el parc científic, on el suport al teixit empresarial de la zona ja esdevé imprescindible.
La rectora Anna Geli feia aquesta setmana balanç dels vint anys destacant que la UdG “ha donat vida al centre de la ciutat” i el fet que molts joves de les comarques gironines ja no haguessin de marxar “per estudiar en una universitat, fet que sovint implicava que ja no hi retornessin”. Geli és la tercera rectora, després de Josep Maria Nadal i Joan Batlle. Tots participen en els actes de celebració de les dues dècades, marcats, fins ara, pels aldarulls en la visita del president Artur Mas.