Societat

Alerta, pobresa crònica

El 28% de les famílies ajudades per Càritas no tenen cap ingrés

L'entitat de l'Església atén en un any 260.000 persones a Barcelona, Sant Feliu i Terrassa, el doble que el 2007

El 71% d'ajudes, per a l'habitatge

Famílies sense cap ingrés, llars que sobreviuen només amb la pensió de l'avi i persones que se n'havien sortit però han de tornar a empassar-se la vergonya i tocar la porta d'una entitat social perquè no poden pagar el lloguer o perquè el sou o la prestació de misèria els arriba per pagar el lloguer, però no per comprar menjar. Són els protagonistes del balanç que Càritas Diocesana de Barcelona va fer ahir. Persones en una situació de pobresa més intensa, més crònica, més extensa i que fa vulnerables els infants.

El termòmetre de l'acció diària de Càritas marca una situació d'alerta greu: la majoria de les 60.000 persones ateses per Càritas Diocesana de Barcelona, Sant Feliu de Llobregat i Terrassa, a les quals s'han de sumar les 200.000 ateses per les Càritas parroquials, viuen en una pobresa severa i requereixen, per tant, un treball més intensiu. Prou significatiu és que un 28% d'aquestes famílies no tenen cap ingrés i que la meitat s'han de mantenir amb ajudes públiques, sigui la prestació de l'atur, la renda mínima d'inserció (RMI) o una pensió de jubilació. Una altra dada rellevant, perquè demostra que la precarietat es perllonga en el temps, és que el 72% de famílies ja havien rebut ajut de Càritas fa anys, havien aconseguit normalitzar la seva vida i ara hi han hagut de tornar.

“La majoria de persones que assistim tenen mancances fonamentals: no tenen sostre, feina, menjar i no tenen autoestima”, va advertir el cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, que va recordar que l'atenció social és “una responsabilitat de les administracions, que han de vetllar pel bé comú i ajudar les persones”. Bona part de les 260.000 persones que els últims dotze mesos ha atès Càritas –el doble que l'any 2007– hi arriben derivades pels serveis socials públics. “Ens trobem que cada cas reclama una feina intensa i estem arribant als límits del que l'entitat pot assumir”, va plantejar la responsable d'acció social, Carme Trilla.

Més autòctons

Pel que fa al perfil de persones ateses, destaca que augmenta el nombre de les nascudes a l'Estat (signifiquen el 43%, mentre que l'any 2009 eren el 31%), puja també el nombre de menors (un de cada tres usuaris té menys de 16 anys) i es veu la xacra de l'atur (el 69% de beneficiaris en edat de treballar no tenen feina).

La radiografia de l'ONG evidencia que l'habitatge és un gran problema. La cap de l'àrea de serveis i programes de Càritas, Mercè Darnell, va subratllar que els pisos compartits porten a situacions d'amuntegament i dificulten les relacions familiars. “Estem tornant a una situació que ja es vivia fa 25 anys”, va alertar. El 71% de les ajudes econòmiques de l'entitat han servit per pagar lloguers, relloguers i rebuts d'aigua i llum; el 15%, per a aliments, i el 4%, per a infància.

LES XIFRES

4.000
voluntaris
mou Càritas Diocesana de Barcelona. El 88% dels seus ingressos són de fonts privades.
28
per cent
de famílies ateses aquest any no havien anat mai a Càritas. El 2007 les noves eren el 44%.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SOCIETAT

El ple de Girona enterra el projecte del centre Bloom

girona
irlanda del nord

Un tribunal anul·la parts de la reforma migratòria de Sunak

barcelona
transports

15 milions i dos mesos de talls per arreglar el robatori de coure

barcelona
societat

Detinguts tres homes que cultivaven més de 3.100 plantes de marihuana a Tivissa

Barcelona

Condemnen els membres d’una xarxa de prostitució a diverses penes presó

barcelona
infraestructures

Aigües de Mataró renova la xarxa de cinc carrers del barri de Cirera

Mataró
societat

Desconvocada la vaga de Nestlé després d’aconseguir millores al conveni

girona
societat

Detenen un home a Vic per la mort de la seva parella, desapareguda des d’abril

barcelona
transports

La tuneladora reprèn els treballs al tram central de l’L9

barcelona