Societat

Trinxera contra la malnutrició infantil

Casals i colònies d'ajuntaments i entitats socials asseguren un àpat al dia a milers d'infants

L'Aliança Humanitària per a l'Alimentació Infantil de la Creu Roja recapta més de 306.000 euros i permet doblar els ajuts de l'estiu

La trista realitat és que molts pares respiraran tranquils quan comenci l'escola, no només perquè els fills aniran a classe i se socialitzaran amb els companys, sinó sobretot perquè tindran assegurat un àpat saludable i equilibrat al menjador escolar. Aquest estiu, han estat els casals i les colònies, amb més beques que mai tant els organitzats per entitats socials com per ajuntaments, els que han parat el cop incloent el dinar, i en alguns casos l'esmorzar i el berenar, entre les activitats del dia a dia. En paral·lel, les entitats, tot i ser estiu, han continuat donant suport alimentari a les famílies sense recursos. És el cas de la Creu Roja, que entre juliol i agost haurà distribuït targetes de prepagament per comprar aliments a les famílies de 2.600 infants, més del doble que els 1.083 de l'estiu passat.

“Les targetes de prepagament ens serveixen per donar continuïtat durant les vacances escolars a les beques menjador per a alumnes de primària i també per als de secundària”, explica la nutricionista i tècnica dels projectes d'alimentació infantil de la Creu Roja, Melanie Cassarino. Les targetes estan carregades per un import d'entre 230 i 368 euros segons l'edat de la criatura i són per anar a comprar en un comerç amb tota normalitat. “Creiem que són les famílies les que han d'alimentar els seus fills i la targeta és una fórmula perquè ho facin amb dignitat”, afegeix Cassarino.

El nombre de beneficiaris de les targetes de prepagament s'ha pogut incrementar gràcies a les donacions a l'Aliança Humanitària per a l'Alimentació Infantil, que en tres mesos ha recollit més de 307.000 euros. Una iniciativa ambiciosa perquè la necessitat ho requereix: amb el lema #ellsnopodenesperar, l'entitat humanitària fa una crida a institucions, empreses i ciutadans amb l'objectiu d'aconseguir un milió d'euros per pagar 100.000 ajuts alimentaris. “Les carències alimentàries mantingudes en el temps poden tenir conseqüències greus per a la salut”, adverteix la nutricionista, que recorda que l'obesitat també és malnutrició.

Problemes nutricionals

Fa un any que un informe del síndic de greuges va treure a la llum que 50.000 infants catalans menors de 16 anys passaven privacions alimentàries, dels quals, uns 750 tenien problemes nutricionals relacionats amb la pobresa. A partir d'allà, encreuament d'acusacions entre administracions, entitats i professionals d'atenció a la infància i ball de xifres sobre desnutrició. Sense voler entrar en polèmiques, Cassarino planteja que a la Creu Roja sí que veuen famílies que han de triar entre pagar el lloguer o anar al supermercat. El 29,4% dels infants catalans estan en situació o en risc de pobresa, en contraposició al 20% del total de la població.

LES XIFRES

2.600
infants,
el doble que l'estiu passat, tenen accés aquest estiu a targetes de prepagament per comprar aliments.
4
instituts
es van beneficiar el curs passat d'una prova pilot de la Creu Roja de menjador per a alumnes sense recursos.

“M'alegro de no deure res a ningú”

La Ruth té 37 anys i dos fills, en David, de 7 anys, i l'Àlex, de 5. Fa temps que el pare es va desentendre de les criatures i ella combina dues o tres feines per tirar endavant. “Tot i això, és molt complicat –explica– arribar a final de mes.” Des de fa uns mesos, rep el suport de la Creu Roja de Castelldefels i ho agraeix profundament. Els nens han tingut aquest estiu una beca per al casal i tenen una targeta de prepagament per comprar aliments. “No em cauen els anells per treballar del que sigui, ni per demanar ajuda quan la necessito”, admet la Ruth. Assegura que ho parla tot amb els nens i els inculca sobretot els valors del treball i de l'esforç. “Sóc optimista, tinc força per anar endavant i m'alegro de no deure res a ningú”, conclou la mare.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

urbanisme

Adjudiquen la rehabilitació de les cases del castell d’Amposta

AMPOSTA
GIRONA

Finalitzen les obres de l’enllumenat d’accés als jardins de les Pedreres

GIRONA
GIRONA

Tallen el pas per sota del viaducte al carrer Pedret per un despreniment

GIRONA
Societat

Mor Tuni Jordana, activista cultural i fundadora de la Gralla de Granollers

solidaritat

Pineda de Mar, Calella i Salou acullen 25 infants ucraïnesos durant tres setmanes

PINEDA DE MAR
patrimoni

El jaciment ibèric de Puig Castellar, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional

Santa Coloma de Gramenet
infraestructures

L’Estat promet una inversió de 260 milions a l’Eix Pirinenc

LLEIDA
PORTBOU

L’Ajuntament comença els tràmits per licitar el nou servei de l’aigua

PORTBOU
medi ambient

Prova a Mollerussa per detectar electrònicament males olors

MOLLERUSSA