Urbanisme

Vistiplau a l'arribada d'Ikea

El govern autoritza el pla parcial de la zona on s'ha d'instal·lar la multinacional a Tarragona

Les obres d'urbanització a Campclar començaran abans de final d'any

La botiga es construirà al mateix temps que alguns habitatges

L'arribada de la multinacional sueca a la ciutat de Tarragona ha superat una trava administrativa més. La comissió d'Urbanisme de Tarragona va valorar ahir favorablement el pla parcial urbanístic 10 (el conegut com a PPU-10), en què es preveu l'ordenació de la zona on s'ha d'establir la primera botiga a la demarcació de la popular marca de mobles. La Generalitat dóna així finalment llum verd als darrers tràmits per al desenvolupament de la parcel·la, després que el mes de maig passat rebutgés la proposta de l'Ajuntament, que ha hagut de fer canvis i assumir compromisos nous.

Amb l'informe ja favorable a la butxaca, el regidor d'Urbanisme de Tarragona, Josep Maria Milà, vaticinava ahir que abans que s'acabi aquest any ja podrien començar els primers moviments per a la urbanització del sector, situat al barri de Campclar i a tocar de l'autovia T-11 entre Tarragona i Reus.

Habitatges simultanis

La proposta inicial d'ordenació del sector presentada per l'Ajuntament de Tarragona va topar al mes de maig amb la negativa de la comissió d'Urbanisme de Tarragona, que va demanar canvis en aspectes “d'accessibilitat i oportunitat”, segons va detallar ahir el director general d'Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra.

Inicialment, Tarragona apostava perquè la botiga d'Ikea fos l'únic que es construís al sector en una primera fase, malgrat haver-hi també previstos habitatges i equipaments. “Volíem evitar que el primer i únic que es veiés fos l'equipament comercial”, va explicar Serra. La proposta que ahir sí que va aconseguir el vistiplau de la Generalitat es compromet a fer una part dels habitatges previstos de manera paral·lela a la construcció de la botiga de la multinacional sueca.

En concret, la reformulació del pla parcial analitzada ahir preveu que la urbanització de tot el sector es faci de manera simultània. Tot seguit, de manera paral·lela a les obres d'Ikea, es construiran en una primera fase un 10% dels habitatges públics protegits que hi ha previstos en el pla parcial, uns 110 habitatges en total.

Calendari ajustat

Segons l'últim calendari fet públic per l'Ajuntament de Tarragona, l'obertura de la botiga de la multinacional sueca es produiria l'any 2016, malgrat que, quan es va signar el conveni entre l'administració local i els representants de l'empresa, el juny del 2012, la inauguració es preveia precisament per aquest estiu. Caldrà veure si l'endarreriment de la tramitació i les noves condicions fan canviar aquesta data, ja que l'Ajuntament de Tarragona calcula ara que les obres d'urbanització no podran començar fins a final d'aquest any.

El regidor d'Urbanisme de Tarragona també va avançar que l'aprovació definitiva del pla parcial, potestat que correspon al ple municipal, es podria fer durant el mes de setembre.

Zona estratègica

El PPU-10 afecta una superfície de 302.784 metres quadrats, compresos entre el carrer Riu Llobregat del barri de Campclar i l'autovia T-11. D'aquesta superfície, 68.000 metres quadrats estaran dedicats a usos comercials i 30.829 seran d'ús residencial. La resta estarà destinat a equipaments, espais verds i sistema viari.

El sector, a més, té una importància estratègica a curt termini per a la ciutat, ja que està situat al costat de l'Anella Mediterrània, també a Campclar, on es concentraran les principals instal·lacions dels Jocs del Mediterrani, dels quals la ciutat serà la seu el 2017. “Aquesta és una notícia molt positiva perquè dóna una empenta important al pla parcial de la zona on s'ha d'ubicar Ikea, i també perquè inclou l'entrada a l'Anella Olímpica”, va assenyalar Milà.

Ikea preveu invertir 60 milions d'euros en la que serà la seva quarta botiga a Catalunya i la primera a la demarcació. A més, es calcula que suposarà la creació de 300 llocs de treball directes.

110
habitatges
protegits seran els que aproximadament es construiran de manera paral·lela a la botiga d'Ikea.
302.784
metres quadrats
és la superfície ocupada pel pla parcial. D'aquests, 68.000 seran per a ús comercial.

El pla director de BCN World s'aprovarà el dia 31

Els membres de la comissió d'Urbanisme de Tarragona tornaran a reunir-se aquest mes de juliol, en aquest cas de manera extraordinària, per tractar d'un dels tràmits que més expectació han generat al territori en els darrers mesos: l'aprovació inicial del pla director urbanístic (PDU) del Consorci Recreatiu Turístic (CRT), document que ha de permetre la instal·lació dels complexos turístics amb casino a tocar de Port Aventura previstos en el projecte conegut inicialment com a BCN World.

La sessió, que tindrà el PDU com a únic punt de l'ordre del dia, està prevista pel divendres 31 de juliol a Tarragona. Anirà precedida, però, d'una altra reunió de la comissió de seguiment del document que se celebrarà el dia 28. Aquest òrgan, que està format per diversos partits polítics i entitats, serà informat del format final del pla director, del qual els membres del CRT ja van rebre un primer avanç de planejament l'hivern passat.

“S'ha aprofundit més en l'estudi de la proposta respecte d'aquest document inicial”, va detallar ahir Agustí Serra. El delegat del govern a Tarragona, Quim Nin, també va avançar que s'han mantingut “contactes” entre CiU i el PSC per tal d'arribar a un consens sobre l'ordenació urbanística dels terrenys situats entre Salou i Vila-seca. Els socialistes s'havien oposat a l'augment del sostre edificable als terrenys situats entre l'autovia de Salou i el litoral, zona que inicialment queda fora de BCN World i de la qual La Caixa mantindrà la propietat. El PDU també defineix les característiques que tindran els complexos que se situaran entre l'autovia i Port Aventura, i als quals aspiren tres empreses (Melco, Hard Rock i Grup Peralada).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia