Administracions

Olot deixa el pressupost en 37,9 milions

Són 1,4 milions menys que els previstos inicialment

Es posa l’accent en Educació i Serveis Socials

L’equip de govern d’Olot (JxCat, amb majoria absoluta) portarà al ple municipal d’aquesta tarda una proposta de pressupost de 37,9 milions d’euros. És una quantitat un 7% superior a la d’aquest any, però són 1,4 milions menys en comparació amb el pressupost del 2020 que volien aprovar al novembre i que han hagut de rebaixar en no comptar amb els ingressos previstos, arran de la revisió a la baixa dels increments de l’IBI i la taxa d’escombraries.

Àrees reforçades

En comparació amb els números d’aquest 2019, les àrees que en surten més beneficiades són Educació (1,86 milions) i Serveis Socials (1,26 milions), en què les partides s’incrementen un 22,4% i un 20,32%, respectivament. Les partides per als barris (manteniment de via pública, seguretat, il·luminació, etc.) sumen una mica més d’un milió (270.000 euros més que aquest any).

L’alcalde, Pep Berga; el regidor de Promoció Econòmica, Estanis Vayreda, i la regidora d’Hisenda, Montse Torras, van presentar ahir a la premsa el nou pressupost. A més de les àrees esmentades, Berga va subratllar els 460.000 euros que es destinaran a polítiques d’habitatge (enderrocs, compra de sòl per a noves construccions o ajudes per a rehabilitacions sostenibles del programa Hola Domus) i la partida de prop d’1,1 milions per a polítiques d’ocupació i formació relacionada amb l’ocupació.

Fires

Tal com s’havia avançat, el fet d’ingressar menys del previst tindrà com a principal damnificada l’àrea de Promoció Econòmica. La Fira de l’Embotit desapareix com a tal (el programa s’incorporarà a la Fira de Sant Lluc), el festival Veus no es farà i la fira Orígens no s’organitzarà el 2020 però sí el 2021, i a la primavera en lloc de la tardor. Un altre departament que en rep les conseqüències és el de Cultura, en què la despesa de les activitats es redueix entre un 5% i un 10%. En la resta d’àrees també es rebaixen les expectatives, però sense tanta contundència.

Nous ingressos

Els representants de l’equip de govern van assenyalar la possibilitat que els números millorin al llarg de l’any, en el cas que es pugui accedir a noves ajudes d’altres administracions i, sobretot, si el govern de la Generalitat aconsegueix que el Parlament li aprovi un nou pressupost.

L’Espai Cràter, a l’ull de l’huracà

En inversions, a més de les dedicades als barris, destaquen els 304.000 euros per a la millora d’equipaments, principalment els educatius, i els 303.000 euros per al controvertit Espai Cràter. Sobre el paper, el centre d’interpretació del vulcanisme serà un dels principals arguments d’ERC i la CUP per no donar suport al pressupost, ja que no estan d’acord amb el projecte. L’alcalde ahir va insistir que la major part del seu cost el pagaran altres administracions i que l’equipament serà un element dinamitzador del comerç, la restauració i l’hostalatge. Berga va advertir que votar no a aquest pressupost implicarà, de retruc, el rebuig dels increments de les àrees de Serveis Socials, Educació o Habitatge.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.