Medi ambient

El nou pla per la qualitat de l’aire regularà l’ozó

La base del nou pla d’actuació per a la millora de la qualitat de l’aire a la conurbació de Barcelona 2020-2025 estarà enllestida abans de final d’any. Així ho va anunciar ahir la directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mercè Rius, durant la inauguració del primer Congrés de Qualitat de l’Aire, que té lloc fins avui a Sabadell. Aquest nou pla regularà per primer cop l’ozó troposfèric, a més de les partícules i els òxids de nitrogen, i incorporarà tots els compromisos adoptats per les administracions durant la Cimera de la Qualitat de l’Aire de l’any 2017.

La regulació de l’ozó troposfèric es fa amb la perspectiva de l’augment dels estius càlids i amb forta radiació solar que comportarà el canvi climàtic, que es preveu que puguin anar a l’alça si no s’estableixen encara més mesures de les que s’apliquen actualment. Mercè Rius va explicar que aquest estiu ha hagut “fins a set superacions del llindar d’alerta per ozó, molt vinculades a les altes temperatures”, perquè aquest és un dels factors que influeixen en la creació d’aquest contaminant secundari.

Una de les accions que impulsa la Generalitat és afavorir la reducció dels contaminants primaris que fan falta per crear l’ozó a l’entorn de Barcelona. Ho fa a través de mesures que minven les emissions dels òxids de nitrogen (NOx), un contaminant molt vinculat al trànsit, o d’altres, de caire més industrial, que contenen les emissions de compostos orgànics volàtils (COV), un altre precursor de l’ozó.El departament de Territori i Sostenibilitat treballa de forma paral·lela en l’elaboració de la nova llei de protecció de l’ambient atmosfèric, que actualitzarà la normativa actual, que data de 1983. El nou text adequarà el marc normatiu a la realitat jurídica, social i tècnica actual per garantir la seguretat jurídica, augmentarà l’eficiència en la gestió de la política de protecció de l’ambient atmosfèric i se centrarà a reduir la contaminació atmosfèrica, sonora i odorífera a Catalunya. Així, recollirà aspectes com les zones de baixes emissions i inclourà altres formes de contaminació que no s’havien previst quan es va redactar, fa 36 anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona