Medi ambient

MARIA SAURÍ I JOSEP JUANHUIX

VEÏNS DE GRIONS (SANT FELIU DE BUIXALLEU) AFECTATS PER L'INCENDI

“Ens van posar un tovalló moll a la boca perquè no es podia respirar”

“Vam estar una setmana sense llum”

“Quan vam tornar, tothom entrava i sortia. Era casa de tots i feia pudor de cremat”

Josep Juanhuix, de 75 anys, i Maria Saurí, de 71, van haver de marxar l'agost del 1994 a causa de l'incendi. Aquest matrimoni viu al mas de Can Cerdanya, a la parròquia de Grions. Recorden els fets del 1994 i com van haver de marxar unes hores de casa. Estan convidats a explicar la seva experiència el dia 16 al migdia, a 3/4 de 12, al col·loqui Fem memòria, a la sala polivalent.

Van veure perillar la casa?
M.S.: Sí, és clar, però la vida és el primer.
Quanta estona van ser fora de casa?
M.S.: A les set de la tarda, amb un cotxe de la Guàrdia Civil, vaig poder pujar-hi i tornar. Hi havia gent forastera, gent entrant i sortint a casa. Ens van posar un tovalló moll a la boca perquè no es podia respirar. Tots anàvem així.
Té la sensació que allò era inevitable?
J.J.: Hi havia poca humitat, feia molta calor, tot era molt sec i era de mal controlar i, a més a més, el vent. El que va passar és que es defensava el Montseny, el parc, perquè el foc va començar a Gualba, tots els avions eren allà i el foc va estirar cap aquí. L'endemà, van venir Bombers de tot arreu, de Sabadell, de Terrassa..., però el foc ja havia passat cap aquí.
Van perdre bestiar. Tenien animals a casa?
M.S.: Uns ànecs i uns pollastres; sí, l'aviram. Els gossos, ja els vam carregar al cotxe i van venir amb nosaltres.
Hi havia més familiars?
M.S.: Teníem una néta amb nosaltres, però ja vam avisar els altres avis que la vinguessin a buscar perquè aquell incendi era impressionant.
Quan va tornar, què van trobar?
M.S.: Aigua a tot arreu, tothom entrava i sortia. Era casa de tots i feia pudor de cremat.
Què agafaven? Aigua?
M.S.: Sí, el que fos. Havien d'anar al lavabo. Se'ns van fer les tres o les quatre de la matinada xerrant. A les sis, ja tornàvem a estar de peu.
Quant van trigar a recuperar la normalitat?
J.J.: Potser un mes o més. Sense llum, sense telèfon... Vam haver de llogar un generador. Vam estar una setmana sense llum.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.