Medi ambient

Unanimitat de la Mesa del Xúquer contra el transvasament d'Alarcón

S'acorda denunciar a Europa l'incompliment de les condicions per al transvasament de la Marquesa

Convoquen una concentració per al proper dissabte 20 de desembre a Antella contra aquest nou projecte

Amb una assistència de més de 60 persones, i presidint per una pancarta amb el lema “La Ribera no es ven”, s'ha reunit a Alzira la Mesa pel Xúquer en una sala repleta per abordar el recent acord de les Comunitats de Regants de la Ribera per donar via lliure al transvasament d'aigua del Xúquer cap a les comarques de sud des de l'embassament d'Alarcón.

En la reunió han participat els alcaldes de Sumacàrcer, Riola i Albalat i regidors de altres 15 ajuntaments de la Ribera. Hi havia representants de Xúquer Viu, Unió de Llauradors, Escola Valenciana, CCOO, Intersindical Valenciana, Fundació Nova Cultura de l'Aigua, la Ribera en Bici, Amics de la Muntanyeta dels Sants, Plataforma pel Dret a Decidir i dels partits PSPV, Esquerra Unida, Compromís i Podem.

En la reunió s'ha abordat el canvi de postura dels regants de la Ribera, que fins fa pocs dies s'oposaven a qualsevol transvasament aigües amunt de la Marquesa. En aquest sentit es dubta que els regants de la Ribera estiguen d'acord, ja que és una decisió dels presidents de les comunitats de regants que són els que han rubricat un acord que no es contemplava un parell de dies abans.

No obstant ha quedat clara la responsabilitat del Ministeri d'Agricultura i la Generalitat que haurien de ser els que velaren pel domini públic hidràulic i defensaren aquest recurs com un bé públic en lloc de pressionar en favor d'interessos privats que van en detriment dels interessos públics. En aquest sentit s'ha denunciat que el lobby de l'aigua de les comarques del sud no ha deixat d'exigir ni un sol dia l'aigua del Xúquer. “Mai tenen prou”, s'ha arribat a afirmar.

De fet en la reunió s'ha parlat del malbaratament econòmic d'una obra, el transvasament de la Marquesa en el que s'han enterrat 400 milions d'euros, o en les dessaladores d'Alacant, tant un com les altres subvencionades per la Unió Europea.

La Mesa pel Xúquer ha aprovat denunciar a la Unió Europea les condicions fixades en desembre de 2006 respecte al transvasament de la Marquesa, finançant amb 120 milions d'euros per Europa, així com el malbaratament amb fons públics, tant d'aquesta obra com de les dessaladores subvencionades per Europa, especialment la de Mutxamel.

Per denunciar aquest nou transvasament que penja una nova demanda urbana a un Xúquer que es troba sobreexplotat i en el que s'estan incomplint els cabals ecològics aprovats fa tan sols 4 mesos, Xúquer Viu i la Mesa pel Xúquer han convocat una concentració per al 20 de desembre a l'assut d'Antella amb els lemes de “La Ribera no es ven”.

A més la Mesa pel Xúquer ha acordat tornar a reunir-se al mes de gener per concretar altres mesures i durant la primera setmana de març es realitzarà una Setmana pel Xúquer de caràcter lúdic i reivindicatiu, que culminarà amb una Festa pel Xúquer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona