Aviació
Infraestructures
D'Alfés cap a Alguaire
De manera provisional, se'n construeix un a Alguaire per guardar les aeronaus i es preveu que s'estableixi el definitiu abans del 2016
Pendent de solució el destí de l'hangar i el local social de l'aeroclub a Alfés
Joan Vàzquez:“Finalment s'ha fet justícia, ja que la timoneda d'Alfés és un espai únic a Catalunya”
Hilari Guiu:“L'Ajuntament d'Alfés estudia un projecte relacionat amb la memòria històrica”
Dolors Tella:“Les instal·lacions actuals ja no poden tenir, òbviament, la funció que tenien fins ara”
Dijous passat, operaris d'Aeroports de Catalunya van començar a construir l'hangar provisional a l'aeroport de Lleida-Alguaire perquè en pugui fer ús l'Aeroclub de Lleida, complint així la sentència que ordena a l'aeròdrom d'Alfés traslladar la seua activitat aeronàutica i que estableix la data límit del 3 d'agost (dilluns vinent) perquè es faci efectiva.
Aquesta sentència va ser emesa fa dos mesos pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i ratificada pel Tribunal Suprem, posant fi a un llarg litigi que va començar 30 anys enrere i donant la raó als ecologistes ja que reconeix que el vol d'avionetes és incompatible amb la preservació de l'espai protegit de la timoneda d'Alfés i les aus i espècies protegides que fan d'aquesta zona un espai únic a tota Catalunya.
El tancament i trasllat de l'aeròdrom només es podia evitar si prosperava el recurs presentat per l'Aeroclub de Lleida davant el TSJC demanant la nul·litat del procés judicial per indefensió. Segons el delegat del govern, Ramon Farré, el tribunal encara no s'ha pronunciat, per la qual cosa “s'ha procedit a la construcció de l'hangar provisional d'Alguaire” i així l'aeroclub “podrà seguir desenvolupant la seua activitat”.
L'aeròdrom d'Alfés està ubicat enmig d'una timoneda d'unes 100 hectàrees d'extensió i d'un gran valor biològic, declarada per la Generalitat paratge d'interès natural (PEIN) i delimitat com a ZEPA (zona de especial protecció per a les aus).
El president de l'Aeroclub de Lleida, Josep Maria Niubó, ha explicat que la previsió és que a partir del dia 3 les aeronaus s'instal·lin a l'aeroport de Lleida-Alguaire. Interrogats per aquest diari, tant Niubó com el delegat del govern, Ramon Farré, han coincidit que s'està treballant conjuntament per disposar d'unes instal·lacions definitives i específiques, a canvi d'un lloguer, cap al mes de novembre.
El president de l'aeroclub ha afirmat que aquesta acció és molt important per tal de continuar l'activitat aeronàutica i ha remarcat que les negociacions s'han dut amb “molt respecte per ambdues parts”.
L'entitat ecologista Institució de Ponent per la Conservació i l'Estudi de l'Entorn Natural (Ipcena), en paraules del seu president, Joan Vàzquez, creu que “finalment, s'ha fet justícia, ja que la timoneda d'Alfés és un espai únic a Catalunya per les seues comunitats botàniques estepàries”. Vàzquez considera que seria desitjable que l'espai es reconvertís en un centre d'interpretació de la natura i d'educació especial sobre aquests tipus d'espais naturals.
Durant tots aquests anys, Ipcena ha mantingut contínues accions i protestes per tal que es preservés l'entorn natural d'Alfés, per la qual cosa la sentència i el trasllat de les aeronaus cap a Alguaire és percebuda, segons Vàzquez, com una “petita i merescuda victòria”.
Pel que fa al futur de la zona protegida, aquest diari ha pogut parlar amb Dolors Tella, delegada de Territori i Sostenibilitat, que ha remarcat que continua sent vetllada per Trenca amb tots les mesures medioambientals i aquest aspecte no ha canviat en absolut.
Pel que fa a l'extensió que fins ara ocupava l'aeròdrom, Tella ha aclarit que és propietat de la Generalitat i que l'hangar i el local social que s'hi ubiquen ja no tenen cap ús derivat directament de l'aeronàutica, perquè aquesta activitat ja no es desenvolupa a Alfés. Aquestes instal·lacions, a hores d'ara estan “en precari”, en el sentit que estan construïdes damunt d'uns terrenys que no els pertanyen, per la qual cosa “per raons òbvies, no tenen raó de continuar funcionant, almenys en la manera tal com fins ara ho feien”.
Malgrat això, des de l'aeròdrom es reclama que aquestes instal·lacions són de la seua propietat i que així ho han acreditat. Farré considera que l'ordre que ha fet efectiva el govern de la Generalitat afecta només l'activitat aeronàutica, per la qual cosa diu: “Encara disposem d'un marge prou ampli per trobar solucions.”
Sigui com sigui, la Generalitat manté, segons Farré, la voluntat d'arribar a un conveni amb l'Ajuntament d'Alfés per tal que el consistori pugui fer-se càrrec de les instal·lacions que fins ara utilitzava el Reial Aeri Club.
En aquest aspecte, no es descarta que s'arribi amb un conveni amb l'Ajuntament d'Alfés. L'alcalde del municipi, Hilari Guiu, ha confirmat que l'Ajuntament troba interessant aquest projecte i va explicar que s'està estudiant la viabilitat d'un projecte relacionat amb la memòria històrica.
Sobre aquesta qüestió, Joan Vàzquez, d'Ipcena, troba totalment compatible aquest projecte amb un centre d'observació de la natura, ja que l'aeròdrom forma part de la història d'aquest indret.