Administracions

Els ajuntaments entomen el confinament nocturn

La majoria dels governs locals asseguren que tenen prou efectius policials, alguns conjunts amb els Mossos, i alguns lamenten la precipitació que hi ha hagut

Tots els alcaldes fan una crida a la responsabilitat individual

Alguns alcaldes no estalvien crítiques per la precipitació

Els ajuntaments gironins estan preparats per fer complir el confinament nocturn. La vigilància dels espais públics queda garantida per les policies locals, en alguns casos amb el suport dels Mossos. Alguns alcaldes, però, no estalvien crítiques pel poc temps que han tingut per organitzar el servei i per l’afectació sobre les plantilles policials. A Girona, s’han activat més patrulles policials nocturnes, i encara n’hi haurà més els caps de setmana. L’Ajuntament reajustarà, si cal, el dispositiu en funció de l’evolució de l’actitud de la gent.

El vicealcalde i regidor de Seguretat de Figueres, Pere Casellas, ha remarcat que tota la coordinació de la logística referida a la prohibició de la mobilitat a la nit ha quedat en mans de la Guàrdia Urbana: “Nosaltres hem activat l’estat d’emergència policial, cosa que ens permet treure al carrer durant el dia cinc patrulles; sis, fins cap a les dotze de la nit; a partir de les dotze de la nit, quatre, i entre les quatre i les sis n’hi ha dues, que és suficient.” Una altra cosa serà si es decreta el tancament perimetral: “Si es produeix, demanarem ajuda als Mossos.”

Al Baix Empordà, els alcaldes de Palafrugell, Josep Piferrer, i Sant Feliu de Guíxols, Carles Motas, coincidien tant en la necessitat de la mesura de limitar la mobilitat nocturna com en la crítica a la “precipitació” d’anunciar-ho diumenge a la tarda, sense informació prèvia als cossos policials i amb inconcrecions. Piferrer i el seu tripartit valoraven més bé “mesures menys restrictives que no pas un altre confinament”, i ahir treballaven per reorganitzar la policia local, sobretot amb vista al cap de setmana que ve. A Sant Feliu, en canvi, Motas lamentava que un altre cop hauran de tensar al màxim els efectius del cos municipal de seguretat; per a aquest matí, l’alcalde guixolenc ha convocat un ple extraordinari per contractar “nou agents més interins, amb una partida pressupostària de 80.000 euros fins a final d’any”. I troba a faltar, com ja va criticar durant el primer estat d’alarma, “més recursos i interlocució”, d’una banda, sense que es desencalli el destí dels romanents municipals i, de l’altra, perquè els esforços per controlar moviments i sancionar –”amb unes multes que no compensen els municipis i que, fins i tot, ni s’arriben a cobrar”– compliquen els serveis també fonamentals de seguretat ciutadana o control de les escoles.

A Salt, s’ha reforçat el torn de nit de la policia local amb més agents. De moment s’actua de manera informativa. El regidor de Seguretat, Toni Vidal, destaca la coordinació en les actuacions del cos local amb els Mossos, afavorida pel fet que comparteixen comissaria. A més, assenyala que la dotzena d’agents cívics que fan tasques informatives pel municipi sobre la Covid-19 han inclòs també l’explicació sobre les restriccions nocturnes en la megafonia del cotxe de protecció civil que recorre les diferents zones de Salt.

A Lloret de Mar, l’alcalde, Jaume Dulsat, ha valorat de manera positiva el reajustament que, a darrera hora, va fer la Generalitat, que ha permès que els establiments de restauració puguin repartir menjar fins a les 22 h. “És una mesura encertada si no volem que la gent surti a buscar els àpats, i en canvi, la presència a la via pública de repartidors no fa cap mal”, va manifestar. Una de les conseqüències negatives de les noves restriccions serà l’anul·lació de la festa de Sant Romà. D’altra banda, va descartar un reforç dels efectius policials per fer complir el toc de queda perquè en el torn de nit hi treballen habitualment prou agents per estar ben coberts, en aquest sentit.

A Blanes, de moment no s’ha reforçat el nombre d’agents que fan el torn de nit, però s’ha decidit tenir preparades dues patrulles de reserva per si cal la seva participació. Una de les accions que s’estan fent és mirar de convèncer les persones que dormen al carrer perquè acceptin els allotjaments que els ofereixen. Entre les alteracions destacables que implica la nova restricció, figura l’avançament de l’hora de tancament de la zona esportiva, molt utilitzada fins tard.

A Banyoles no tenen previst fer cap desplegament especial per controlar el confinament nocturn. “Aniríem malament si ho convertíssim en un tema policial”, va manifestar ahir l’alcalde, Miquel Noguer, que va demanar “sentit de responsabilitat” als ciutadans i el compliment de les restriccions de mobilitat. “Confio en els banyolins”, va concloure. Precisament ahir s’hauria acabat la festa major de Banyoles, que es va haver d’anul·lar.

A Olot, l’alcalde, Pep Berga, ha fet una crida a no caure en el pessimisme, i a no viure amb por davant de les noves mesures previstes a l’estat d’alarma. Berga ha explicat que han constituït una comissió de seguiment de la pandèmia i que, ara per ara i amb l’experiència de la primera onada, estan centrant els esforços a donar suport a les àrees de salut i a l’hospital, i als centres de la gent gran, i que estan molt atents als centres educatius. L’alcalde ha demanat a tothom que respecti les normes bàsiques de distanciament social, ús de la mascareta i reducció dels contactes. Segons ell, l’Ajuntament està preparat per fer complir el confinament nocturn.

A Ripoll, l’alcalde, Jordi Munell, ha informat que doblaran els efectius policials durant els caps de setmana amb els Mossos.

L’alcalde de Blanes, confinat per prevenció

L’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, està confinat preventivament per la Covid-19. Canosa, que continua treballant des de casa, es troba bé i no presenta cap símptoma. El confinament l’ha determinat Salut perquè l’alcalde blanenc va tenir contacte en una reunió de treball amb una persona que ha donat positiu en la PCR.

El mateix Àngel Canosa ha remarcat que es troba bé i que no presenta de moment cap símptoma que indiqui que hagi contret la malaltia. Tot i això, Salut ha determinat que havia de fer el confinament i la preceptiva prova PCR. L’alcalde està esperant que se li faci aquesta prova que ajudi a determinar si s’ha encomanat o no, tot i que haurà de continuar confinat durant els preceptius deu dies encara que el resultat sigui negatiu.

L’alcalde ha fet una crida a la ciutadania de Blanes perquè segueixi els protocols.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona