Urbanisme

urbanisme

Anglès vol treure's de sobre la Burés perquè no pot pagar-la

L'alcalde l'ha ofert a la Generalitat diverses vegades a canvi que n'assumeixi el deute acumulat de 4,5 milions

No pot fer front a les obres pendents i el deteriorament de les naus és imparable

“Està caient tot. Si la Generalitat ho vol, doncs endavant, i si no, que s'ho quedi qui vulgui.” Així explicava ahir l'alcalde d'Anglès, Pere Espinet, les intencions de l'Ajuntament en relació amb la fàbrica Burés, que es va comprar el 2007 als antics propietaris. El consistori deu ara mateix uns 4,5 milions per la Burés, 4,2 dels quals són el preu de venda i que s'han de pagar en 12 anys. En total, Espinet va afirmar que el deute del municipi és d'uns 9 milions d'euros, mentre que el pressupost anual és d'uns 4 milions. Per tant, l'única solució que veu per alleugerir la situació financera municipal és treure's de sobre la fàbrica, tenint en compte també que algunes naus estan en molt mal estat i necessiten petites operacions de manteniment constantment. Espinet ja ha parlat amb ell govern diverses vegades per oferir-los la possibilitat que assumeixi el deute a canvi de quedar-se l'immoble, però segons va explicar ahir aquesta possibilitat és molt remota a causa de la situació per la que també passa la Generalitat. Fins i tot es plantejava cedir-lo al Museu de la Ciència. Si no, l'altra possibilitat que hi ha és la d'allargar els terminis de pagament del crèdit.

Fins ara les inversions s'han centrat, sobretot, en la nau número 3, on s'hi ha habilitat el Museu del Vapor de la Burés i s'ha restaurat i posat en marxa l'antiga màquina de vapor. Construïda el 1900, es tracta d'una autèntica joia del patrimoni industrial català, una peça única que retrata el funcionament de la indústria tèxtil de principis de finals del XIX i principis del segle XX. A la nau 3 també s'hi ha habilitat una sala polivalent que es fa servir per diversos actes, però que està pendent d'una segona fase per acabar-la de condicionar. Aquesta segona fase ha de costar uns 120.000 euros que ara mateix l'Ajuntament no té, de manera que les obres s'hauran de fer més endavant. A més, també estava previst destinar un espai per a una sala de ball per als jubilats, que s'ha endarrerit perquè l'Ajuntament encara no ha pogut pagar la primera fase de les obres a la constructora encarregada del projecte, valorades en uns 200.000 euros. Segons Espinet, l'anterior govern va destinar unes ajudes del Ministeri de Foment a altres conceptes, però espera poder resoldre aquest pagament en pocs mesos.

LES FRASES

Hem ofert a la Generalitat que es quedi la Burés a canvi d'assumir el deute per la compra
Pere Espinet
alcalde d'anglès
Volem aconseguir recursos per posar en valor el patrimoni cultural i industrial de l'entorn del Ter
Jordi Munell
president del consorci alba-ter

LA DATA

2007
Va ser l'any
en què l'Ajuntament d'Anglès va comprar les naus de la Burés als antics propietaris.

LA XIFRA

4,5
milions
de deute és el que té l'Ajuntament amb la Burés, quan el pressupost anual és d'uns 4 milions.

Col·laboració amb el Consorci Alba-Ter per arranjar els accessos

Espinet va fer ahir aquestes declaracions en el marc de la presentació de les obres de l'accés al Museu del Vapor de la Burés. Aquests treballs s'estan fent en col·laboració amb el Consorci Alba-Ter, el qual ha aportat la meitat dels recursos necessaris per al projecte. En total, l'obra costarà 20.000 euros. Aquest conveni de col·laboració s'ha pogut signar gràcies a les ajudes del programa europeu de cooperació transfronterera Interreg, i els diners han servit per pavimentar tot l'accés fins al museu i posar-hi barreres protectores. Espinet va afirmar que “sense aquestes ajudes no podríem fer res, ens serveixen per anar ordenant la nau mica en mica”. Per la seva banda, el president del Consorci Alba-Ter Jordi Munell va explicar que precisament un dels objectius de l'ens és buscar recursos per tirar endavant actuacions com aquesta: “Així valorem tot el patrimoni cultural, històric i industrial i l'entorn natural vinculat al Ter, de manera que sigui un eix vertebrador econòmic i social”. Va posar com a exemple la ruta del Ter, que molts dels que la fan aprofiten per visitar patrimoni com ara el de la Burés.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona