El Parc dels Prínceps, una història de 116 anys
Lliga de campions. El Barça jugarà avui en un estadi que es va construir l'any 1897 i que ha estat l'escenari d'un bon grapat dels episodis més importants de la història del futbol europeu
L'estadi on jugarà aquest vespre el FC Barcelona, el Parc dels Prínceps de Partís, tot i no ser la seu d'un dels grans equips d'Europa és, sens dubte, un dels principals escenaris del futbol continental. Tota la història que li falta al París Saint Germain, un club fundat l'any 1970, li sobra al seu estadi. Situat al sud-est de la capital de l'Estat francès, inaugurat el 18 de juliol del 1897 i remodelat els anys 1932 i 1972, ha vist alguns dels capítols més importants de l'esport en l'últim segle. Ha estat seu de la selecció francesa de rugbi i, entre el 1903 i el 1967, punt final del Tour de França. En futbol, va acollir, per exemple, la primera final de la copa d'Europa. Normal, tenint en compte que el torneig va néixer d'una iniciativa del diari francès L'Equipe. Es va jugar el 13 de juny del 1956, entre el Real Madrid i l'Stade de Reims, amb victòria final de l'equip de Di Stéfano per 4-3.
D'Arkonada a Nayim
S'hi van disputar també alguns partits del mundial de l'any 1938 –com la semifinal entre Hongria i Suècia– i, seixanta anys més tard, el 1998, de la segona copa del món organitzada per França –com la final de consolació, entre Holanda i Croàcia, que van guanyar els croats–. El Parc dels Prínceps, que deu el nom als terrenys sobre els quals va ser edificat, utilitzats per a la cacera reial el segle XVIII, és on, el 27 de juny del 1984, Michel Platini va fer el gol de falta que es va empassar Luis Arkonada i que va obrir el triomf de la selecció francesa en la final de l'Eurocopa d'aquell any. I on, 24 anys abans, la Unió Soviètica de Lev Yashin va guanyar la primera final del campionat europeu de futbol de seleccions, que va jugar contra Iugoslàvia.
Encara més: on avui es podrà veure jugar Messi, Iniesta, Xavi i companyia, s'hi han jugat les finals de la copa d'Europa de les temporades 1974/75 –que el Bayern de Munic va guanyar contra el Leeds United (2-0)– i 1980/81 –en què el Liverpool va vèncer el Real Madrid (1-0)–; així com les finals de la recopa dels cursos 1977/78 –amb triomf de l'Anderlecht contra el Ràpid de Viena (4-0)– i 1994/95 –en què el Saragossa va superar l'Arsenal (2-1) amb el cèlebre gol de Nayim amb un xut des del mig del camp que va superar el porter Seaman–. El FC Barcelona té, doncs, aquest vespre, a partir de les 20.45 h, una cita amb la història.