Societat

Sense fum

El Congrés aprova la prohibició de fumar a tots els espais i locals públics a partir de cap d'any

No s'instal·laran zones especials ni s'indemnitzarà els empresaris que van fer obres

No es podrà fumar ni als parcs ni a prop d'escoles
i hospitals

A partir del 2 de gener, els clients de bars i restaurants respiraran lliures de fum i fins i tot estarà prohibit encendre un cigarro a prop d'un hospital, dins un parc públic o al voltant d'un centre escolar i en espais d'oci infantil per tal de preservar la salut dels més petits. De fet, la nova llei persegueix sobretot prevenir el tabaquisme en els menors i protegir els fumadors passius.

El Congrés va donar ahir el vistiplau definitiu a la versió més restrictiva de la llei del tabac eliminant els últims esculls que el PP havia aconseguit introduir en el debat del Senat, com ara permetre espais de fumadors als locals dedicats al joc, com bingos i casinos, i indemnitzar els empresaris de l'hostaleria que el 2005 –quan va entrar en vigor la norma actual– van adequar els seus negocis per separar fumadors i no fumadors.

Després de constatar que una àmplia majoria de la cambra baixa donaria suport a la versió més dura de la llei, la ministra de Sanitat, Leire Pajín, intentava combatre els temors dels empresaris que calculen que poden patir pèrdues milionàries per la desaparició dels espais de fumadors, encoratjant-los a veure la llei, no com un problema, sinó com una oportunitat d'atreure nous clients entre el 70 per cent de població no fumadora.

També s'ha limitat força què és un club de fumadors, per evitar que els bars, a partir d'ara, canviïn la seva denominació per eludir la llei. Aquests centres específics no poden ser espais de negoci ni disposar de personal i, a més, se'ls exigirà uns estatuts i un cens d'associats. A banda dels clubs de fumadors, s'han fet excepcions a les presons, als centres psiquiàtrics per a pacients de mitjana o llarga estada i en residències per a discapacitat, que podran fumar en sales habilitades.

El Congrés sí que manté la proposta de CiU de vendre tabac a les gasolineres i, en canvi, s'ha tombat l'esmena que declarava el tabac com un risc laboral.

La llei està pensada per a no fumadors i fumadors; el 2 de gener és un bon dia per deixar de fumar
Francesc Canet
diputat d'ERC
Pel bé de totes les persones que treballen a l'hostaleria, ens alegrem molt d'aquesta llei
Conxita Tarruella
diputada de CiU
És un gran pas per als treballadors de l'hostaleria, que també tenen els seus drets
Joan Ramon Villalví
president del consell assessor de tabaquisme de catalunya

LES FRASES

La gent sortirà a fumar al carrer i hi haurà més denúncies per soroll als locals
Joaquim Boadas
secretari general de l'assoc. de locals d'oci nocturn fecasarm
Els bars i restaurants han de veure aquesta llei com una oportunitat per atreure nous clients
Leire Pajín
ministra de sanitat
Esperem que aquesta llei sigui efectiva i que les autonomies s'uneixin perquè funcioni
Santiago Cervera
Diputat del PP
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.