Un nou insecte invasor posa en perill els pins pinyoners
La primera cita a Catalunya de la ‘Leptoglossus occidentalis' es va fer el 2004
L'insecte, procedent d'Amèrica del Nord, s'alimenta de la saba de les pinyes en formació i malmet els pinyons
Un nou insecte invasor procedent d'Amèrica del Nord, la xinxa dels pinyons (Leptoglossus occidentalis), amenaça el futur d'un dels arbres emblemàtics de Catalunya i de bona part de la Mediterrània, el pi pinyer o pi pinyoner (Pinus pinea). La xinxa dels pinyons està especialitzada a alimentar-se de la saba de la base de les pinyes en fase de formació, impossibilitant la correcta formació dels pinyons.
La L. occidentalis està considerada a la seva regió d'origen com una important amenaça per a altres espècies de pins i, en especial, per a la producció comercial del festuc (pinyons de la Pistacia vera). Des del 1999, quan es va detectar la primera invasió a Europa, la xinxa dels pinyons s'ha convertit en plaga en països com ara Itàlia Eslovènia i Txèquia.
La primera cita científica de la xinxa dels pinyons a Catalunya va ser elaborada per Jordi Ribes i Oleguer Escolà l'any 2004 a partir d'un exemplar localitzat a la comarca de l'Anoia. Tècnics del parc de Collserola van detectar alguns exemplars d'aquesta mateixa espècie de xinxa la tardor del 2007 a l'entorn de l'estació biològica de Can Balasc.
També al 2007 es van detectar exemplars d'aquest insecte hemípter invasor a les comarques de Girona. Entre moltes altres cites, Josep Barbarà va localitzar-ne al carrer Puig de Montilivi (Girona) el passat mes de juliol.
La primera detecció a la zona del Pirineu va ser comunicada la tardor del 2009 pels responsables del Museu de les Papallones de Catalunya a Pujalt (Pallars Sobirà), Alfons Dolsa i Maria Teresa Albarrán, a partir d'exemplars descoberts al nucli d'Olp (Pallars Sobirà).
Durant els dos últims anys s'han intensificat els estudis de diferents grups d'experts i institucions per valorar l'abast de la plaga i el seu impacte sobre els pins i la producció de pinyons. Amb tot, la Generalitat encara no ha inclòs l'insecte a la llista oficial de plagues.
Líquid pudent per espantar els seus enemics
La xinxa dels pinyons fa entre 1,5 i 2 centímetres de longitud i la seva part superior mostra atractives formes geomètriques de tons marronosos. Una de les característiques diferenciadores són les potes posterior, llargues i aixafades a la part final. Com passa en el conegut bernat pudent verd (Palomena prasina), quan se sent amenaçada, la xinxa dels pinyons expulsa un líquid d'olor forta i irritant per foragitar els seus depredadors.