Administracions

Esporgada de Trias

El govern de Barcelona atura l'obertura de 20 dels 60 nous equipaments juvenils aprovats el passat mandat perquè ho considera inassumible

L'executiu anterior ja va alentir l'execució del pla arran de l'esclat de la crisi

És un de tants exemples que il·lustren el canvi de paradigma que està experimentant la gestió municipal, a causa d'una crisi econòmica de dimensions ara impredictibles. Malgrat que la situació financera de l'Ajuntament de Barcelona és envejable, comparada amb la d'altres administracions locals, l'equip de govern de CiU ha decidit replantejar-se el contingut del pla d'equipaments juvenils 2008-2015, anunciat durant el mandat anterior, ja que el troba inabordable en l'actual context de recessió. Aquesta decisió ja ha tingut una conseqüència directa: la paralització sine die de 20 dels 60 projectes plantejats inicialment. A aquests cal afegir-ne vuit més que queden en un estat d'indefinició latent.

Presentat el mes de maig del 2008, el pla preveia consolidar una xarxa d'equipaments (la major part de nova construcció) homogènia i compensada territorialment. Així, a tall d'exemple, s'hi explicitava que hi havia d'haver un punt d'informació juvenil (PIJ) o espai jove per districte, així com un casal de barri. Les diferències entre aquests dos equipaments són el perfil dels usuaris –el casal va adreçat als de 12 a 22 anys, i als espais la franja arriba fins als 29– i la seva superfície –l'espai no pot tenir menys de 1.000 m² i el casal, 450 m²–. La inversió prevista per implantar el pla era de 14 milions d'euros, amb dues fases d'execució: els períodes 2008-2011 i 2012-2015.

El regidor de Joventut, Raimond Blasi, afirma que s'han trobat que en la primera de les dues etapes només es va arribar a completar el 60% de les obres previstes, amb un matís cabdal: “Es va començar per l'obertura dels equipaments menys costosos, els punts d'informació, i van quedar pendents els més importants, com ara casals i espais.” La crisi ja va començar llavors a passar factura. Un dels exemples més paradigmàtics és el de Transformadors, a l'Eixample. Blasi sosté que en l'actual marc de contenció pressupostari, el consistori no pot afrontar els endarreriments de la primera fase i el gros de les construccions projectades en la segona. D'aquí que s'hagi decidit aparcar l'obertura d'un terç dels equipaments totals (20 sobre 60) un 70% dels quals són o bé casals o bé espais. Algun dels equipaments, com ara els de la Model i Can Batlló, ja estaven molt condicionats a transformacions urbanístiques que acumulen un retard considerable. Quant a l'impacte de l'esporgada sobre els districtes, Sant Martí i Nou Barris s'enduen la pitjor part ja que la pràctica totalitat dels equipaments que s'hi havien d'ubicar ha quedat congelada.

El responsable municipal de les polítiques de Joventut apunta que la revisió dels objectius del pla tendirà a intentar garantir que cada districte de Barcelona tingui un gran equipament, ja sigui espai ja sigui casal. Ara bé, l'únic compromís que possiblement podrà adquirir el govern en aquest mandat és que hi hagi un punt d'informació a les deu divisions administratives de la ciutat. Blasi hi afegeix que un altre propòsit és que els PIJ augmentin la seva cartera de serveis i no només s'ubiquin en instituts públics, sinó també concertats.

LA FRASE

En el context actual no ens podem permetre fer tot el que estava projectat; cal revisar el pla
Raimond Blasi
regidor de joventut de l'ajuntament de barcelona

Crítica d'ICV-EUiA a la retallada

El grup municipal d'ICV-EUiA, formació que en el mandat anterior va controlar les polítiques de joventut, ja s'ha erigit en portaveu crític de les retallades en el pla d'equipaments. “Al seu dia, aquest projecte va tenir un important consens polític, i l'Ajuntament està en una situació econòmica prou bona per continuar tirant-lo endavant”, exposa la regidora ecosocialista Janet Sanz. Per sustentar la seva censura a l'executiu de CiU, Sanz esmenta l'exemple de l'equipament de la Llosa, on finalment no s'hi ubicarà cap espai per a joves, la qual cosa li fa afirmar “que no tenen un full de ruta clar en aquesta matèria”. Per tot plegat, Sanz insta el govern municipal “a asseure's amb tothom i discutir i pactar quins dels equipaments són prioritaris per a la ciutat”. Per la seva banda, el Consell de la Joventut de Barcelona, a través d'un portaveu va valorar positivament “el desplegament del pla en relació als punts d'Informació juvenils”, tot i que considera que queden moltes accions a desenvolupar, sobretot pel que fa als casals i els equipaments de nova construcció: “Farem un seguiment sense renunciar a cap de les accions pendents de desenvolupar.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.