Medi ambient

MEDI AMBIENT

Insectes depredadors per eradicar sense pesticides les plagues a Palafrugell

El servei municipal de jardineria n'allibera més de 10.700 per posar fre al pugó i altres malures

El tractament evita haver de fumigar en deu carrers

L'Ajuntament de Palafrugell està introduint la lluita biològica en el control de plagues dels arbres i plantes de les zones urbanes, mitjançant l'alliberament de més de 10.000 insectes depredadors, que es mengen o parasiten els pugons i altres malures que perjudiquen la salut de les plantes.

A l'àrea de Medi Ambient del consistori defineixen les espècies emprades com a “fauna útil”. Els Anthocoris, Chrysopa i Nephus es cruspeixen altres fitòfags directament, però l'acció sobre el pugó pot ser més lenta i sofisticada. Faran servir paràsits que ponen ous a dins dels insectes perquè la larva creixi a expenses de la plaga fins que la mati.

Amb l'experiència, el consistori aposta per anar consolidant un seguit de zones on no es facin servir les tradicionals fumigacions amb productes insecticides de síntesi química, i que alhora serveixin com a llocs de cria per als nous insectes “útils”. L'acció s'ha iniciat als carrers Ample, Barris i Buixó, Pozo Alcón, Bruguerol, Isaac Albéniz, Sèneca, Manuel de Falla i Lope de Vega; l'avinguda de Pompeu Fabra, i la plaça de Mirepoix.

Reproducció natural

Preveuen que, a partir d'aquests espais, els insectes depredadors es vagin escampant cap a altres espais del poble, es reprodueixin de manera natural i contribueixin així a minorar la utilització dels tractaments fitosanitaris convencionals, basats en productes químics.

Els resultats són satisfactoris, ja que s'elimina la plaga i els problemes que se'n deriven, com ara la reducció de la bellesa de la flora urbana o el terra enganxifós que deixen els arbres que tenen malures. A la llarga, però, també es valora el fet d'emprar tècniques sostenibles sobre el medi –per l'eliminació de l'ús de productes tòxics– i l'estalvi econòmic de no haver de replantar tants arbres morts per l'acció de plagues.

10.700
insectes
tenen previst alliberar els jardiners municipals aquesta temporada per combatre les plagues.
10
eixos viaris
són les zones d'actuació, en què es deixaran de fer servir les tradicionals sulfatacions.
3
espècies
d'insectes depredadors esmenta el consistori: ‘Anthocoris', ‘Chrysoperla carnea' i ‘Nephus'.

Primera prova amb marietes

Fa un parell d'anys, el servei de jardineria de Palafrugell ja va començar a introduir altres tècniques fitosanitàries amb un impacte ambiental baix, com ara l'endoteràpia vegetal –la injecció de productes a dins del tronc dels arbres, per deixar de banda les sulfatacions tradicionals– i la introducció del control biològic natural amb espècies animals. En aquell cas concret, el consistori va apostar per un tipus de depredador més familiar entre la població: les marietes, que també s'alimenten d'altres espècies patògenes i que es van alliberar en diversos arbres dels carrers Barris i Buixó, Pompeu Fabra i Ample.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.