El projecte Life Pletera ja té coordinadora per arrencar
La geògrafa Àgata Colomer ha estat designada per al càrrec pel seu coneixement dels aiguamolls del Baix Empordà
Vetllarà pel procés de desurbanització de l'àmbit durant els pròxims quatre anys
La geògrafa gironina Àgata Colomer ha estat designada, després d'un procés selectiu, coordinadora del projecte Life Pletera (2014-2018). Colomer, que ha assumit el càrrec fa pocs dies, ja tenia una vinculació acadèmica prèvia amb la Pletera. Durant el darrer any de carrera hi va dedicar un treball de recerca, en el qual analitzava el procés d'urbanització de tot aquest àmbit de maresmes litorals i el procés posterior de protecció dels aiguamolls del Baix Empordà, des d'un vessant social, polític i ambiental.
Colomer s'ha reunit amb l'alcalde, Jordi Cordon, la regidora de Medi Ambient, Sílvia Comas, i el director tècnic del Life Pletera, Xavier Quintana, per valorar sobre el terreny diferents aspectes relacionats amb el projecte de recuperació dels aiguamolls que van desaparèixer-hi el 1986 per la construcció d'un passeig i sis illes d'habitatges, de les quals només se'n va completar una.
Com a coordinadora tindrà la funció de vetllar pel bon desenvolupament d'un projecte de desurbanització pioner a tot l'Estat, que s'ha estructurat en quatre anualitats i en el qual hi ha implicat l'Ajuntament de Torroella de Montgrí, la càtedra d'ecosistemes litorals mediterranis de la UdG, el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter i l'empresa pública Tragsa.
Per Colomer, el projecte serà “una molt bona oportunitat per tornar a la població i a la natura el que els pertany, eliminant els últims vestigis d'una època d'urbanització desenfrenada, en què els ecosistemes litorals són els que, especialment, en van sortir més malparats”. La declaració de parc natural, primer, i la injecció de finançament europeu, ara, han de revertir la situació.
LA XIFRA
Experiència en el recent pla de barris d'Olot
En l'aspecte professional i formatiu, Colomer té un màster en medi ambient i en gestió d'espais naturals protegits i ha estat vinculada a la Universitat de Girona del 2005 al 2009 com a professora associada i com a coordinadora de projectes de cartografia i de connectivitat ecològica. D'altra banda, també ha treballat en la gestió del pla de barris del nucli històric d'Olot (2009-2012) i ha estudiat els usos del sòl en conques hidrogràfiques, en un treball de màster fet arran d'una estada a Costa Rica.