Urbanisme

La Generalitat no pagarà el Pla de Barris als ajuntaments

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha enviat una carta als consistoris per notificar-los que no abonarà cap obra aquest any

Els ajuntaments denuncien tensions de tresoreria i paralitzaran els projectes pendents

Els ajuntaments no han cobrat la subvenció de les obres del 2011

El 2012 els ajuntaments no rebran les subvencions acordades en el Pla de Barris. Aquests projectes integrals de millora de zones urbanes van ser una de les banderes de l'anterior govern de la Generalitat, però l'actual no ha tret noves convocatòries a causa de la situació econòmica. No obstant això, com que els projectes són de caràcter plurianual, la majoria dels convenis aprovats encara estan en fase d'execució. I en aquest punt, el compromís de la Generalitat era anar pagant cada any l'import corresponent de les obres a mesura que s'anaven executant. En la majoria dels casos, la subvenció era del 50% del cost total del projecte.

Però les restriccions econòmiques no permetran a la Generalitat complir amb els compromisos acordats per aquest 2012. El secretari d'Habitatge i Millora Urbana, Carles Sala, ha enviat una carta als ajuntaments que tenen projectes de la Llei de Barris en la qual els anuncia que aquest any no pagaran la part que els correspon de les obres. Això s'afegeix al que es deu del 2011, ja que molts consistoris no han cobrat tampoc la quantitat assignada l'any passat.

Paralització d'obres

A les comarques gironines s'hi han aprovat, des del 2004, 23 projectes de la Llei de Barris, incloent-hi la línia destinada a pobles de menys de deu mil habitants. De tots aquests, només s'han acabat els dos primers d'Olot i Salt, i el que es va aprovar el 2005 a Girona. Però tant Olot com Salt tenien contractes de continuïtat, una opció que permetia continuar amb algunes obres un cop acabat el projecte. La resta de municipis tenen el projecte més o menys desenvolupat en funció de l'any en què es va aprovar. En els casos en què encara falten diverses anualitats, bona part dels afectats ja han anunciat que paralitzaran els treballs pendents de començar fins que no es disposi dels diners. En d'altres, com ara Roses, intentaran continuar amb recursos propis, si bé a un ritme menor.

En canvi, hi ha ajuntaments que ja estaven en la recta final, i que estan amb obres importants a mig fer, que no poden aturar. Això, com en el cas de Palamós, origina fortes tensions de tresoreria en les finances municipals, ja que en alguns casos fins i tot s'havien avançat diners per pagar els contractes a l'espera de cobrar de la Generalitat. En total, els projectes del Pla de Barris sumen una inversió de 159 milions a les comarques gironines.

Llagostera no reformarà Panedes

A Llagostera, hi havia prevista una inversió de 2 milions del pla de barris pel 2012. El consistori diu que només es faran les inversions que tinguin un clar component social o econòmic i que la reforma del carrer Panedes (antiga C-65) no es farà fins que la Generalitat n'asseguri l'aportació. Per la seva banda, a Salt no revelen si les actuacions que hi havia previstes pel 2012 del contracte de continuïtat de Salt, 70 s'executaran o no. El portaveu del govern de Salt, Robert Fàbregas, diu que dependrà de la disposició de fons propis i que es revelarà en els pressupostos municipals, que estaran llestos al febrer, i que ja s'ha anunciat que seran molt restrictius.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.