Societat

Societat

La història a través dels protocols

El batec de la societat

arxiu ·

El Col·legi de Notaris de Catalunya conserva un excel·lent fons documental, comparable al primer arxiu notarial del món, el de Gènova

A la seu de l'entitat, a Barcelona, es poden consultar documents com ara l'últim testament de Jacint Verdaguer i uns plànols de Gaudí

Els notaris volen continuar donant seguretat jurídica a tothom, afirma el degà de l'ens

“Els notaris sempre hem estat implicats de manera intensa en el Codi Civil català”, diu el degà Joan Carles Ollé

Una fotografia d'ell. És l'únic llegat que Santiago Salvador i Franch –l'anarquista acusat de posar dues bombes al Gran Teatre del Liceu el 7 de novembre del 1893, amb un balanç d'una vintena de morts– va deixar a la seva dona i a la seva filla. Així ho recull el seu testament, fet a la presó el dia abans de ser executat, als 29 anys. Aquest és un dels curiosos protocols que es poden consultar en l'exposició temporal del Col·legi de Notaris de Catalunya, a Barcelona. També s'hi poden trobar altres documents com ara el tercer i últim testament del poeta Jacint Verdaguer (1845-1902), amb la seva signatura tremolosa; una compravenda del 1888 per 9.635 pessetes d'un solar al carrer Sardenya, on s'aixecarà la Sagrada Família, i uns plànols del parc Güell, signats per l'arquitecte Antoni Gaudí, el 1902.

“Tenim veritables tresors. Els protocols notarials són una finestra oberta a la vida; recullen el batec de les persones, siguin de la classe social que siguin, i del negoci més insignificant, perquè el notari arribava i arriba al poble més petit”, afirma Laureà Pagarolas, director tècnic de l'Arxiu Històric de Protocols de Barcelona, al Col·legi de Notaris de Catalunya, i un gran apassionat d'aquesta matèria.

L'arxiu dels notaris barceloní és un referent europeu i mundial. Se l'equipara amb l'arxiu de Gènova,
el més valuós perquè conserva documents més antics, de mitjan segle XII, i amb el de París, que recull protocols de finals del segle XV. “L'arxiu de Barcelona té documents de mitjan segle XIII i, sobretot, té força sèries continuades, i volums de comerç”, destaca Pagarolas. Hi ha uns 40.000 volums centenaris del districte de Barcelona. El primer registre notarial complet conservat per l'Arxiu Històric de Protocols de Barcelona és del 1299, del notari Pere Portell. El més antic de Barcelona es conserva a l'Arxiu Capitular i és del 1292, mentre que el més antic de Catalunya és un fragment de Vic del 1221.

Un protocol recull un conjunt d'escriptures de diverses persones durant un any natural. Cada notari conserva els seus protocols durant 25 anys i després els entrega a l'arxiu, de manera que, quan compleixen cent anys, poden ser consultats per estudiosos i curiosos. Els historiadors Albert García Espuche i Borja de Riquer són habituals dels arxius del Col·legi de Notaris, ja que els protocols són una mostra objectiva de l'evolució de la vida social i econòmica de Catalunya. En els documents, s'hi pot trobar des de l'inventari dels mobles que tenia una família burgesa fins a les xifres reals d'una collita, passant per l'encàrrec d'una obra d'art i l'assegurança d'una esclava embarassada.

Els protocols són en si mateixos un reflex de la seva època. Pagarolas ens mostra, en els budells de l'arxiu, un document del 1448, que té una enquadernació curosa i amb il·lustracions, mentre que un document del segle XVII, de l'època neoclàssica, per tal d'estalviar en l'enquadernació, el van dur a terme de manera enrotllada, els anomenats “bocates”, segons els arxivers.

Aquesta riquesa està recollida en les exposicions fixa i temporal, que s'exhibeixen a la seu del col·legi, en un edifici emblemàtic i amagat al barri del Raval de Barcelona. Actualment, també se n'exhibeixen parcialment a l'arxiu digital des del lloc web del col·legi. I és que, l'any 2007, es va iniciar la digitalització dels preuats documents amb un doble objectiu: conservar aquest patrimoni i garantir-ne la consulta i la difusió. El director tècnic de l'arxiu notarial assenyala un tercer objectiu: “La defensa dels drets humans, perquè es preserva la història de les persones.”

Amb aquests reptes, es va començar la digitalització del fons, prioritzant els documents de l'època medieval, perquè és la part més consultada i també la que està més en perill de malmetre's. Actualment, s'han digitalitzat 750.000 imatges de 3.336 volums, 190.000 de les quals es poden visionar a través del seu web. A més, també s'hi pot consultar l'exposició virtual Els protocols de Barcelona: una finestra oberta a Europa , en què es recull la quotidianitat barcelonina i els seus lligams europeus, amb diversos eixos temàtics com ara el comerç, la família i l'art.

Una d'aquestes peces singulars en el web és el contracte de confecció de quatre mapamundis de gran format i luxe que Francesco Beccari, el millor cartògraf nàutic genovès i resident a Barcelona, promet fer, i admet que ha rebut 192 dels 320 florins pactats. L'encàrrec era del mercader florentí Baldassare degli Ubriachi, que els volia regalar a sobirans anglesos i europeus. En l'acord, es descriuen tots els detalls, i que al final només va fer dos plànols. Era el juny del 1399. Un altre retall d'història és la protocol·lització d'un document escrit en grec, que era el diari de navegació del capità d'un vaixell d'Odessa a Barcelona, el juliol del 1805.

Certament, el notari es converteix en el fedatari públic de l'esfera contractual privada, tasca que en l'època contemporània compagina amb la de professional del dret. A Catalunya, la figura del notari apareix al segle XIII i és qui valida contractes comercials i testaments i en dóna fe pública, en llatí i en català antic, i tant per a persones riques com pobres. I, als pobles, el capellà acostumava a fer la doble funció d'autoritat moral i de notari.

El català, prohibit

La figura del notari es manté de manera secular fins que la llei orgànica del notariat del 1862, encara en vigor, marca les responsabilitats del notari modern amb una normativa única. Amb la norma, es prohibeix redactar els protocols en català, i la llengua pròpia desapareix dels protocols fins a la democràcia i la normalització lingüística, el 1984.

Una mostra d'aquesta prohibició lingüística és el testament de Francesc Ferrer i Guàrdia, promotor de l'educació laica, redactat el mateix dia del seu afusellament, el 13 d'octubre del 1909, al castell de Montjuïc, acusat de ser el principal inductor de la Setmana Tràgica. En el document, fa escriure al notari que “protesta amb tota l'energia possible” perquè no el deixen escriure en català.

“El notari és l'articulador de la societat”, declara Pagarolas, ja que és requerit pels ciutadans per garantir transaccions cada cop més complexes: primer, amb les primeres assegurances i, després, amb l'inici de la industrialització, per constituir negocis, com ara la societat per implantar el primer ferrocarril i la primera companyia de gas espanyola, amb seu a Barcelona.

Actualment, els 480 notaris que hi ha a Catalunya, 144 dels quals a Barcelona, tenen el repte de continuar sent un referent. “Som un termòmetre de l'actualitat, i donem confiança i seguretat jurídica a ciutadans i empreses”, afirma Joan Carles Ollé, degà del Col·legi de Notaris de Catalunya.

Les noves funcions que la llei de jurisdicció voluntària concedeix als notaris, com certificar casaments i divorcis amb acord i sense fills, els donen un vessant més social.

Una segona matèria cabdal, segons Ollé, és l'aposta per les noves tecnologies: “Les prop de 500 notaries catalanes estem connectades en una xarxa integrada i conjuntament amb les notaries de l'Estat”, fet que, amb la signatura digital, facilita les gestions als usuaris. I, “amb la còpia digital, es guanya temps i s'evita que els documents vagin amunt i avall”. La modernització també permet “la col·laboració entre l'administració estatal i la catalana en la lluita contra l'evasió fiscal i en la liquidació d'impostos”, insisteix el degà.

Ollé hi afegeix: “Els notaris sempre hem estat implicats de manera significativa i intensa en el Codi Civil català.” A més d'aplicar el dret civil català, els notaris formen part de la comissió d'experts, que, juntament amb el Departament de Justícia, està acabant de codificar el sisè i últim llibre del Codi Civil català. A més a més, el degà avança que estan immersos en un procés d'internalització jurídica per donar validesa a documents amb diverses nacionalitats.“Com en cada època, estem amatents a fenòmens nous”, revela Ollé.

17
quilòmetres lineals
de protocols conserva el Col·legi de Notaris de Catalunya. Els més antics són de mitjan segle XIII. Hi ha 163.136 volums (cadascun dels quals representa un any natural), 55.723 testaments i 1.700 pergamins.
2007
Inici de la digitalització del fons.
Es prioritzen els documents medievals, ja que són els més consultats i els que més es poden malmetre. S'han digitalitzat 750.000 imatges de 3.336 volums. En el seu web ja se'n poden consultar 190.000. El protocol digital és el futur.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]