Municipal
Mataró reactiva de nou la reforma de la ronda Barceló
El govern local negocia un acord amb els propietaris perquè retirin els litigis a canvi de reduir-los quotes urbanístiques
Admet que hi ha promotors interessats a fer la gran torre de 25 plantes
Després d'anys d'inactivitat urbanística, l'Ajuntament de Mataró vol començar a recuperar alguns projectes que la crisi immobiliària va deixar empantanegats. La reforma de la ronda Barceló, projectada el 2007, preveu transformar aquest espai, on ara majoritàriament hi ha naus industrials i solars buits, en un “saló urbà”, pensat sobretot per als vianants, amb prop de 500 habitatges i nous equipaments públics. El projecte va topar amb una conjuntura econòmica desfavorable, però també amb l'oposició de gairebé tots els propietaris privats del sector. Durant tot aquest temps s'han arribat a presentar una setantena de contenciosos en contra del planejament vigent. Uns litigis que reclamaven, sobretot, que es reduïssin les quotes urbanístiques que havien de pagar perquè les consideraven excessives i feien inviable qualsevol intent de moure peça.
La regidora d'Urbanisme, Núria Calpe (CiU), explica que ara s'ha pogut arribar a un principi d'acord amb tots aquests propietaris. “Signarem un conveni amb l'associació que els aglutina a tots per compensar-los econòmicament a canvi de deixar sense efecte les sentències que els donen la raó”, hi afegeix. A partir d'aquest pacte, la intenció de l'empresa municipal Pumsa és tornar a refer el projecte i aprovar una altra reparcel·lació que estableixi un nou equilibri entre les obligacions que han d'assumir els promotors i els beneficis que n'obtindran.
Tot i que Pumsa ja ha cobrat algunes quotes, infraestructures com ara el pas subterrani que s'havia de construir a la part baixa de la ronda i que havia de connectar amb el passeig Marítim, el cost d'alguns enderrocs o la reurbanització de carrers deixaran d'anar a càrrec exclusivament d'ells. Una revisió que està previst que es faci al llarg del 2007 i que servirà per donar embranzida a aquest sector deprimit de la capital maresmenca.
La torre Barceló
El centre de la futura reforma de la ronda Barceló serà una gran torre de 25 plantes d'altura que es vol construir a tocar de l'N-II i davant del port, que podria allotjar més de 200 habitatges, tot i que també s'hi permetria encabir altres usos compatibles, com ara oficines. Un edifici que està cridat a convertir-se en el més alt de la ciutat i desbancar l'actual torre Moresme, situada a la mateixa carretera N-II. “Serà un punt de referència singular que dibuixarà un nou skyline a Mataró”, defensa la regidora. Malgrat que la parcel·la on s'ha d'aixecar la torre fa anys que està a la venda, Núria Calpe assegura que hi ha hagut empreses constructores que darrerament s'han interessat pels terrenys i per construir-la.
LA FRASE
La nova façana litoral
El sector de la construcció està fent una tímida revifada a Mataró i, en terrenys que feia anys que estaven buits i aturats, s'hi comencen a veure grues. L'Ajuntament confirma la tendència, però insisteix a dir que les dades no són comparables amb les dels anys de bonança, en què el sector del totxo es va convertir en el principal motor econòmic de la ciutat. A banda de petites promocions, l'empresa municipal d'urbanisme, Pumsa, aprofita la conjuntura per desenvolupar la futura façana marítima de ponent de la ciutat. A prop de la ronda Barceló, situada davant del port, hi ha el sector d'Iveco-Pegaso en marxa, on també es projecten habitatges i dues torres de quinze plantes d'altura. Dos espais estratègics que es troben de cara al mar i que han de permetre configurar el futur d'aquest sector, que es va començar a planificar fa anys. Tot i això, no ha estat fins ara que s'ha començat a donar-hi forma.