Municipal
El mercat de Sant Antoni preveu ara obrir portes a començament del 2018
Les obres de remodelació, en la fase final, s'enllestiran a final de l'any vinent
Tindrà zones museïtzades per mostrar el patrimoni arqueològic descobert
Les obres de remodelació i modernització de l'emblemàtic mercat de Sant Antoni, un dels més antics de Barcelona, han entrat en l'última fase i està previst que s'acabin a final del 2017. La data de finalització dels treballs, que van començar el 2009, s'ha endarrerit més d'un cop –entre altres coses pel descobriment d'uns vestigis arqueològics que van obligar a modificar el projecte inicial– i la previsió actual fa probable la inauguració del nou Sant Antoni a principi del 2018. “Està previst que l'obra s'acabi d'aquí a un any i que el mercat pugui obrir en els tres mesos següents; la data exacta, però, l'acordarem amb els comerciants perquè encaixi amb el calendari comercial dels paradistes”, va explicar ahir el tinent d'alcalde d'Empresa, Cultura i Innovació, Jaume Collboni.
L'Ajuntament va organitzar una visita d'obres al mercat –que tindrà quatre plantes subterrànies– perquè la premsa pogués començar a imaginar la seva transformació en un equipament del segle XXI. La reforma –amb un cost de vora 70 milions– conservarà tot el caràcter històric que el defineix i es traduirà en 40.000 m² edificats i 11.500 m² de superfície comercial. Els veïns, a més, recuperaran els patis interiors del mercat com a places públiques i l'entorn es farà més accessible als vianants, unes obres encara pendents d'adjudicar. En concret, un tram dels carrers Tamarit i Comte Borrell –que fan cruïlla– serà de plataforma única, de manera que les voreres i la calçada estaran al mateix nivell. Això permetrà crear, segons Collboni, “una gran zona per a vianants”. La voluntat és estrenar alhora el mercat i la millora de l'entorn i per això l'acabament de les obres s'allargarà fins a final d'any. La data coincidirà probablement amb la campanya de Nadal i és molt possible que els comerciants prefereixin fer la mudança final a principi del 2018.
“És una mala notícia”, va afirmar ahir el president de l'associació Sant Antoni Comerç, Vicenç Gasca, que tenia l'esperança d'acabar el 2017 amb el mercat ja en marxa. El consistori, de fet, havia previst que obriria l'últim trimestre de l'any i a això s'aferra Gasca. “No és concebible que s'endarrereixi tot per l'obra de l'entorn, parlarem amb l'Ajuntament per defensar que s'inauguri al principi de la tardor”, va dir. “El mercat –hi va afegir– és la pastanaga que ha fet aguantar molts comerciants de la zona. Més enllà de la crisi, les obres ens han afectat i les reserves d'oxigen ja se'ns han acabat; no podem esperar més”, va destacar.
Les obres, a hores d'ara, se centren a acabar la restauració de l'edifici patrimonial –en planta baixa–, on s'han de rematar les façanes i es construeix l'estructura de les parades. S'han d'enllestir també les obres de l'aparcament –amb 400 places repartides en dues plantes subterrànies– i s'ha d'acabar la planta destinada a la logística. El mercat, d'altra banda, aprofitarà l'energia geotèrmica per cobrir una part important de la demanda necessària de forma sostenible. Un altre element distintiu serà la zona museïtzada, que permetrà mostrar al públic el jaciment romà descobert durant les obres.“Sant Antoni serà molt més que un mercat; serà un mercat de barri, un mercat per a la ciutat, però també un museu i un espai públic on els veïns es podran trobar”, va concloure Collboni.