DIES DE VI I ROSES
Idees pràctiques per a tots els gustos
“Aquest no és un llibre per a nens, sinó per a tothom que no sap cuinar o que en sap poquet i que es vol endinsar en aquest món”, diu la simpàtica Aina Roglan amb el seu receptari a la mà, ple de propostes com caldo vegetal, beixamel, orada al forn, arròs amb llet... Va quedar a les portes de la final de Masterchef junior 2, però el seu potencial mediàtic és més que evident. És resolta i s'explica de meravella, però no té clar que vulgui ser cuinera. Diu que li agrada la comunicació i també l'enologia, segurament perquè la porta a les venes per haver nascut a l'Alt Penedès.
“Recordo una nena de somriure meravellós, dolç i genial, que mai es donava per vençuda i tenia unes ganes de cuinar increïbles”, diu Jordi Cruz, un dels tres jutges del concurs, que també acaba de treure llibre, en aquest cas amb les receptes i tècniques del seu restaurant Angle. De la cuina bàsica de l'alumna, a la sofisticació del mestre. El xef ens explica com podem utilitzar les escumes per introduir sabors, com podem aplicar la baixa temperatura i com podem fer emulsions en esfera, entre moltes més coses. “Es tracta d'un llibre molt complet, un ampli i profund treball de síntesi de les noves i velles tècniques observades des de la frescor i la lògica de l'autor”, diu Joan Roca. “Fa 15 anys, el públic no l'hauria entès, però ara sí”, diu Cruz d'una obra gairebé de referència que surt molt bé de preu.
Tampoc li falta creativitat i tècnica al mestre del pa Daniel Jordà, que, juntament amb el divulgador Òscar Gómez, ha compartit els secrets de les seves elaboracions amb un títol suggeridor: Love is in the bread. Jordà, que proveeix restaurants d'estrella Michelin però et parla de tu a tu, és un apassionat del pa, capaç de donar vida a peces tan singulars com el pa de síndria, el de mortadel·la i tòfona blanca, i el de mango i yuzu –inspirat en un viatge a Singapur–. El millor de tot és que els podem intentar fer nosaltres i, a més, ens regala saviesa panarra: com podem aprofitar el pa, com podem saber si és bo...
Molt més senzill ens resultarà cuinar no pa, sinó pasta, amb l'ajut del llibre La cuchara de plata: rápidas y sencillas recetas italianas (Phaidon). El volum és l'últim publicat de la sèrie La cuchara de plata, que fa més d'una dècada es va convertir en el receptari italià més venut de cuina casolana. L'edició inclou 100 receptes autèntiques que es poden preparar en menys de 30 minuts. Des de pasta senzilla per a cada dia fins a clàssics coneguts com ara el risotto a la milanesa, i propostes imaginatives com els rigatoni amb salsa de cigrons i les gambes amb ametlles i pa ratllat.
Alguna pizza es pot trobar també en el receptari Delicious Martha, que firma la influencer gastronòmica Marta Sanahuja, però per sobre de tot us enlluernaran els seus esmorzars i les seves postres, que han passat de les xarxes digitals al paper amb tot el seu cromatisme i una sofisticada posada en escena. El que va començar sent un blog de receptes fet com a hobby és avui dia la professió de la Marta, que sempre sorprèn els seus seguidors amb originalitat i bon gust. Aquestes festes, per exemple, ha fet una coca en forma d'arbre de Nadal.
Una altra Marta, de cognom Castells, ens proposa una cuina diferent, que té com a filosofia l'alimentació sana i natural. A Vegana i catalana (Viena), aquesta professora de cuina saludable vol anar més enllà de la cuina vegetariana o vegana i endinsar-nos en una manera de menjar holística (“que abraci totes les parts de l'ésser humà”) que reinventi els plats de la nostra memòria sense fer servir ingredients d'origen animal.
I, per acabar, Food trucks, cocina sobre ruedas, un viatge culinari firmat per la periodista Rosana Carceller per la història, els secrets i el receptari de les furgoteques, els vehicles que serveixen menjar per carrers i fires, un fenomen cada dia més de moda.