cultura

Teatre

La bellesa més fosca

Gorina és curosa amb l'obra, tot reivindicant que la posada en escena sigui ben porosa

La directora Alícia Gorina torna a l'univers del pintor local finlandès (conegut a la seva regió veïna de la Lapònia) Vilho Lampi. Amb els actors del Parking Shakespeare arrenca una nova producció del cicle Parking d'Hivern: Déu és bellesa. L'obra construeix vuit dels dotze quadres escènics que el dramaturg Kristian Smeds va escriure l'any 2000 a partir d'una novel·la de Paavo Rintala escrita el 1959. Ni la novel·la ni cap de les peces teatrals pretenen biografiar el pintor figuratiu (Oulu, 1898-1933), que acabaria suïcidant-se. Però que sí que s'inspira en les seves obres plàstiques per reflexionar sobre tots els tipus de bellesa. L'obra s'estrena dimecres al Maldà i hi estarà en cartell fins al 12 de febrer.

Gorina ja havia construït una peça sobre aquest món el 2013, a l'Institut del Teatre, com una de les activitats paral·leles del Grec. Si Déu és bellesa, la bellesa existeix? imaginava un estudiós del pintor que acabava delirant. Si en aquella ocasió alguns espectadors havien d'esculpir figures de guix per resoldre un enigma, ara la participació és més subtil: perquè poden passar a ser models a dibuixar o persones a qui els actors s'adrecen directament. Gorina afirma que vol ser molt curosa amb el text i la intenció de l'autor, però que per apropar l'obra al públic cal incorporar elements externs, ser porosa.

La directora ha optat perquè cada actor de la companyia sigui Lampi en cada escena. En cada escena hi ha una experimentació de bellesa diferent. Tot i que aparentment pugui semblar una posada en escena molt tràgica, Gorina ha jugat també amb punts còmics per explorar el màxim de camps.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia