el reportatge

Ànecs en terra de galls

Els criadors del gall negre penedesenc reclamen que l'aviram autòcton tingui més pes als restaurants

Una marca. Vilafranca continua sent l'únic lloc de tot l'Estat amb una fira d'aviram com aquesta i explota cada any el reclam. Enguany, el concurs de gallines penedesenques i la Fira als Restaurants completaran el Superceller o la Mostra de Tapes d'Aviram, que ja estan consolidades.


Ningú és profeta a la seva terra. Des de l'any 1985 el Patronat de Comerç i Turisme de l'Ajuntament de Vilafranca organitza la Fira del Gall, una fira d'aviram que cada any, poc dies abans de Nadal, ofereix la possibilitat de comprar, encara vius, galls del Penedès i criats al Penedès i endur-se'ls desplomats per poder degustar-los per les festes. El Patronat va recuperar a mitjan anys vuitanta l'ancestral fira d'aviram de Sant Tomàs en un temps en què s'estava imposant l'aviram híbrid vingut d'Amèrica i es passava de la «menja pròpia de bisbes i menestrals» a convertir-se en un «mataganes» popular. L'objectiu era reivindicar el producte propi i sobretot el gall negre, una espècie que ara està a punt de rebre la IGP, la identificació geogràfica protegida, per la seva qualitat: una textura més consistent, una carn amb més fibra –perquè es cria al camp durant 23 setmanes– i un gust més fort i diferenciat del pollastre habitual de granja. La fira, l'única d'aquestes característiques que hi ha a tot l'Estat, tornarà a oferir aquest any –se celebrarà el 19 i el 20 de desembre al parc de Sant Julià de Vilafranca– els productes autòctons amb l'assignatura pendent ja superada. Hi haurà 1.500 galls negres del total de les 3.310 peces vives que hi haurà al recinte firal al costat d'ànecs, capons, pollastres, galls dindi o perdius que també es podran adquirir. Una altra cosa és la implantació que el gall negre té als restaurants.

La presidenta de l'Associació de Criadors de la Raça Penedesenca, Maria Antònia Udina, va denunciar ahir, aprofitant la presentació del programa d'actes de la fira d'enguany: «Encara ara costa de trobar al Penedès restaurants amb plats de gall del Penedès. D'ànecs sí, però aquests ànecs que han estat criats al Penedès no ho són, d'autòctons. Cal que tots plegats ho tinguem en compte i ens ho fem mirar perquè cal promocionar el producte del territori.» Per això, Udina era ahir la més contenta de totes les personalitats que cada any omplen la llarga taula d'autoritats que es preparen per a la roda de premsa de presentació de la fira en aplaudir l'estrena de la Fira als Restaurants.

Aquesta iniciativa, una novetat al costat de la primera Exposició Concurs de la Raça Gallina Penedesenca que es farà els dies 19 i 20 de desembre, pretén garantir que els visitants que passin per Vilafranca del Penedès els dies previs a Nadal puguin assaborir un gall penedesenc sense escarrassar-se gaire. En total seran 10 els restaurants vilafranquins que oferiran menús amb gall del Penedès del 14 al 20 de desembre. Udina, situada en una posició allunyada del centre de la taula que representa el poder, donava el crit d'alerta als presents perquè no es caigui en el cofoisme d'una ciutat que, encara que tingui una fira que és referent de l'Estat i esdevé cada any un punt d'atracció turística prenadalenca, encara hi ha un sostre de vidre ancestral que no es trenca. El gall encara es veu com la menja de bisbes i menestrals que es tasta només per la Fira del Gall.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.