Comunicació

“Internet ho ha significat tot per a mi”

Fins ara les xarxes socials han acumulat usuaris i ara el que s'ha de fer és monetitzar

Dídac Lee, el primer directiu xinès del FC Barcelona, és el responsable del àrea tecnològica, amb la qual ha aconseguit incrementar el nombre de seguidors de l'entitat. Aquest dimecres li van concedir el Premi Nacional de Comunicació 2011 a internet.

Una gran satisfacció?

Per a mi és un orgull, aquest reconeixement. Internet ho ha significat tot en la meva vida. Fa 16 anys que estic en el sector i la mateixa xarxa em va motivar a ser emprenedor. Preveia que internet revolucionaria la manera com treballem, com ens comuniquem i la potència que això pot tenir en l'aplicació cap a les persones.

Un premi al Barça i al seu bon impacte a la xarxa. El lloc web oficial rep 100 milions de visites anuals.

Sí, l'equip ajuda molt, tot acompanya amb el seu èxit esportiu. És el club esportiu amb més seguidors a les xarxes socials (més de 25 milions de persones a tot el món). Fem moltes actualitzacions de continguts que enganxin, i cada vegada estem més presents a la Xina. Hi ha vuit persones treballant en les xarxes socials del FC Barcelona. Superem la xarxa del Real Madrid i del Manchester United.

I ara Dídac Lee obre encara més les portes del Barça a la Xina.

Ho fem tot l'equip. Per a nosaltres la Xina és un mercat estratègic, amb molts barcelonistes i altres potencials que hem de conquerir, i fer-ho en línia és la millor manera. El Barça va signar una aliança amb el principal proveïdor de serveis d'internet al país, Tencent (que té 600 milions d'usuaris). En només 12 hores vam tenir 50.000 usuaris i el primer missatge del Barça va ser comentat per més de 20.000 persones

A quin país hi ha més seguidors?

Catalunya, Espanya, i sobretot en el continent europeu en general, i després la Xina i el Japó. A la Xina som l'equip més popular de futbol, i després tenim els Estats Units.

I el Barça del futur a través de la xarxa?

Hem de liderar la innovació i ser pioners en noves tecnologies. Fins ara les xarxes socials han acumulat usuaris, i ara el que s'ha de fer és monetitzar, ha de tenir un retorn econòmicament. Capturar, fidelitzar, captar propostes dels seguidors, també, i generar més recursos. Crec molt en les aplicacions mòbils juntament amb les xarxes socials.

Quina aplicació té més èxit?

FCB Watch, l'Itunes ens van donar el quart lloc de les aplicacions més descarregades d'Apple. I és de les primeres i ha tingut una gran acollida. Amb aquesta, de forma gratuïta, qualsevol barcelonista pot saber on pot veure el Barça i des de quins llocs públics pots seguir el FC Barcelona.

Tot i que els seus pares són xinesos, Lee va néixer a Figueres i diu que el Barça va ser el seu integrador social principal.

Ara fa 37 anys, vaig ser el primer gironí d'una altra raça. Em deien xino, com si fos extraterrestre! El Barça em va integrar a la societat.

I ara el primer directiu d'origen xinès de la història del Barça.

Des de petit un dels meus somnis era ser jugador de futbol. Quan jugava a futbol no servia... però des de petit volia apropar-m'hi. Com a emprenedor tecnològic n'he tingut l'oportunitat, i tenim una gran sintonia amb el president Sandro Rosell.

Té estudis en enginyeria informàtica i actualment és conseller delegat d'Inspirit, un holding d'empreses tecnològiques. El grup té 300 treballadors, el 80% són enginyers i presents a Barcelona, Madrid, Silicon Valley...

Per mi, les empreses tecnològiques són negocis de futur i present. Sóc molt inquiet, he estat sempre curiós, m'he equivocat moltes vegades. I als 10 anys ja tenia el meu ordinador i sabia que volia treballar en tecnologia. Sempre he reinvertit beneficis per crear noves companyies. I el motor d'aquest grup d'empreses és Inspirit Labs, un exemple de col·laboració entre universitat i empresa, que té com a missió la creació i incubació de noves empreses de base tecnològica. Les empreses hem de donar valor al que genera el món universitari i ens hem de beneficiar més de les seves tecnologies i fer-ne productes.

Al seu web diu que és “inquiet, somiador i apassionat”. Quines són les claus per a un emprenedor?

Treballar més que un xinès! (riu) Hi ha diverses claus: treballar 15 hores al dia, no posar excuses ni buscar culpables, ser humil (sempre hi ha algú millor que tu), la humilitat permet reconèixer errors. Jo estic obsessionat per trobar els errors de les meves empreses i, molt important, per trobar bons socis.

IESE el va incloure en el rànquing dels 20 emprenedors més influents del país. I sempre diu: “La vida és massa curta per perdre el temps.”

en la vida real

Quan tenia 21 anys i sense recursos es va llançar a l'aventura emprenedora i des de llavors ha obtingut nombrosos èxits en els negocis en línia. Dídac Lee és conseller delegat d'Inspirit, grup d'empreses de negocis tecnològics, serveis i comerç electrònic. També és soci i fundador de Tradeinn. En total, més de 300 persones distribuïdes per Girona, Barcelona, Madrid, Buenos Aires i Silicon Valley. Participa com a professor a diferents universitats de tot l'Estat i lidera l'èxit en línia del FC Barcelona.

de la digit@l...

# Twitter 25.475 seguidors

#Facebook 4.923 seguidors

#Lidera les xarxes socials del FC Barcelona, amb més de 25 milions de seguidors

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.