Comunicació

La defensa dels ideals

TV3 i Diagonal TV han produït el documental ‘Generació Pegaso' sobre la història de la lluita pels drets i les condicions laborals a la fàbrica

La directora, Isabel Andrés hi aporta un valor personal perquè és la història
del seu pare

La directora Isabel Andrés havia sentit, de petita, les “batalletes” del pare que treballava a la fàbrica Pegaso. Va ser amb el pas dels anys que Andrés hi ha donat valor i en base a l'experiència personal del pare i d'ella mateixa les ha reconstruït en format de documental a Generació Pegaso, coproduït per TV3 i Diagonal TV. “És la història del compromís dels treballadors en l'època de la transició, a finals dels setanta i principis dels vuitanta, per millorar les condicions laborals i guanyar en drets democràtics”, explica Andrés, que recorda que “ho arriscaven tot” i que ho feien sense cap mena “d'ambició política”.

A Generació Pegaso, Isabel Andrés actua també com a personatge secundari i en forma de narradora sintetitza la història de la lluita que el seu pare i els seus quatre millors amics van dur a terme. Aquest punt de vista íntim i proper que s'aconsegueix gràcies a la vinculació sentimental de la directora és, segons Andrés, un dels valors afegits del treball d'una hora i que ja ha començat el recorregut per festivals internacionals. “Adopto un to molt col·loquial a les entrevistes als amics del meu pare i es crea un clima de confiança adequat; sóc la nena que corria per allà durant les reunions”, relata Andrés.

Generació Pegaso, que s'emetrà a la tardor a la cadena catalana, ha estat rodat en HD i està estructurat a l'entorn de les entrevistes dels protagonistes: Paco, Andreu, Talo, Manolo i Pepito. El documental explica com, units pels ideals, aquests treballadors van organitzar les seccions de CCOO i PSUC, sindicat i partit aleshores clandestins, i van lluitar per millorar les condicions laborals dels treballadors. Un dels atractius del documental és que inclou diversos moments familiars; sobretot destaca la gran quantitat d'imatges inèdites dels anys setanta en super-8 enregistrades pel pare de la directora. “Totes aquestes filmacions del meu pare són en part culpables que jo sigui ara directora. Volem donar tot aquest material a la Filmoteca”, explica Andrés.

Generació Pegaso és, a més, un documental molt actual, ja que posa en relleu la lluita per uns drets, els dels treballadors, cada cop més en retrocés. “Vaig començar a treballar en aquest documental el 2008, quan encara no havia començat la crisi, però quan l'estava finalitzant la gent era molt més conscient que s'estava fent marxa enrere.”

Generació Pegaso s'ha presentat a diversos festivals internacionals.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.