cultura

L'edat d'or dels perdedors

Quim Torra reivindica l'obra dels periodistes dels anys vint i trenta morts a l'exili en l'assaig premiat amb el Rahola

Després de vint anys treballant a Winterthur, Quim Torra (Blanes, 1962) havia pujat prou en l'escalafó per acabar sent destinat a l'oficina central de Suïssa convertit en un dels principals executius de la companyia, però des d'aquelles alçades, naturalment, un ja només pot aspirar a caure, així que aviat va engrossir la nòmina dels empleats acomiadats en el procés de fusió amb la francesa AXA. De currículums, en va enviar uns quants, però amb poc convenciment: acabava de llegir els Seixanta anys d'anar pel món d'Eugeni Xammar i s'havia proposat escriure la biografia del seu nou heroi i regalar-se, com diu ell, l'oportunitat d'«una segona vida». I va ser buscant documentació sobre Xammar que inesperadament la va trobar: als arxius i les biblioteques va descobrir una «porta del darrere», l'habitació fosca on s'ocultava «la gran segona línia del periodisme català», la de Lluís Capdevila, Àngel Ferran, Francesc Madrid, Just Cabot, Josep M. Planes, Fermí Vergés, Carles Sindreu, Domènec de Bellmunt, una generació de «periodistes purs», d'article diari, laboriós i a peu de carrer, que havien animat, a més, una bohèmia desaforada i tuberculosa, de cabaret, cocaïna i prostíbul, oculta sota la Catalunya burgesa, endreçada i ventrelluda del noucentisme. Va publicar, doncs, el seu homenatge a Xammar, Periodisme? Permetin! (2008), però per donar sortida a la mina d'articles excepcionals que havia anant trobant en la seva recerca, una festa per a la intel·ligència servida diàriament en paper barat i amb els quals afirma que es podrien omplir «uns quants volums de la millor literatura catalana», va fundar una editorial, A Contravent, amb l'objectiu de posar tot aquest material dispers i oblidat de nou a l'abast dels lectors.

D'aquest treball d'arqueologia documental, del seu propi renaixement com a editor i de l'adhesió fanàtica, «tremendament parcial», que ha acabat professant per uns quants d'aquests vells reporters de monocle i xamberg, tracta Viatge involuntari a la Catalunya impossible. Tres periodistes oblidats i l'espectre d'Eugeni Xammar, un assaig que intercala la crònica autobiogràfica amb la recreació literària, fent-los parlar en primera persona servint-se de cartes i articles verídics, de les veus de Lluís Capdevila, Àngel Ferran i Francesc Madrid, tres dels principals representants d'aquella bohèmia que havia trobat el seu centre d'operacions al soterrani del Cafè del Centro del tètric i miserable Districte V, on malvivien personatges decrèpits i entranyables com Plató Peig, Manuel Paso o Vidal i Planas.

Avui són autèntics desconeguts, a pesar que Capdevila, amic de Machado, Cassou i Romain Rolland, és l'autor d'una peça teatral, Cançó d'amor i de guerra, de la qual es van arribar a fer 14.000 representacions, que aviat és dit; que Ferran, tot i tenir una vida tan desgraciada, sempre malalt i al final amb les cames amputades, va ser un dels humoristes més llegits de la revista satírica El Be Negre, i que Madrid, l'inventor del terme «barri xino» per substituir la pura denominació administrativa del Districte V, va ser el gran cronista de la Barcelona canalla de principis del segle XX. «A mi sempre m'ha interessat el món dels perdedors, i tinc sort, perquè hi ha tanta catàstrofe catalana, que no em faltarà pas feina exhumant cadàvers», diu amb humor Quim Torra, que es rebel·la contra «un cànon tan rígid que només admet l'existència del Barça, ‘la Caixa' i Pla i que menysprea una literatura que, encara que sigui de segona o tercera línia, no només val molt la pena, sinó que va ser enormement popular al seu temps».

En defensa del riure

La majoria d'ells no tenen més obra que la que servien a tant la peça als papers volàtils dels diaris i les revistes, però llegits en perspectiva no hi ha dubte que formen el bastió de «l'edat d'or del periodisme català», opina Torra. Rescatar-los no ha estat per a aquest antic executiu reconvertit en editor una operació imposada per «cap deure nacionalpatriòtic», sinó perquè ha trobat moltes d'aquestes proses francament entretingudes i a l'alçada del millor periodisme europeu. La posteritat ha alçat a la categoria del mite revistes com Mirador però Torra polemitza afirmant que al seu temps «només les llegien els intel·lectuals»: els venedors del mercat, les modistes i els serenos tenien molta més tirada a la literatura popular, sempre maltractada a les universitats, i «els catalans, per desgràcia, no tenim pas tanta obra per permetre'ns el luxe de menysprear-ne cap».

Però fins i tot prenent en consideració la producció considerada menor, no hi ha dubte que aquella va ser una època prodigiosa: «Potser no és gaire correcte que ho digui, però la dictadura de Primo de Rivera, als anys vint, va provocar una extraordinària explosió de creativitat, que el franquisme, en canvi, ja no va permetre que tingués continuïtat.» Què se n'ha fet, d'aquell món, d'aquell país que havia acariciat el somni de la normalitat?, es pregunta Torra per explicar que aquella Catalunya no va acabar sent possible i va extingir-se a l'exili, aquell lloc que, segons Ferran, «tenia el gust de peix podrit de l'eternitat»,

Una editorial contra els microfilms

A còpia de visitar hemeroteques, Quim Torra ha desenvolupat una perícia inusual per manipular la impertinent maquinària dels microfilms, unes cintes olioses on els arxius graven la premsa antiga per preservar els originals de les ditades dels investigadors però amb una diabòlica mania a encallar-se i que amb prou feines faciliten, entre suors i renecs, una lectura microscòpica, titil·lant, d'algunes de les millors pàgines escrites mai en llengua catalana. És de la tírria per aquestes pel·lícules, que en certa manera va néixer A Contravent, per no sacrificar la vista llegint uns textos que no mereixen un suport tan indigne. Remenant aquells papers vells que feien «olor de crema catalana», Torra ha rescatat, doncs, uns quant noms imprescindibles i oblidats per conèixer la Catalunya de preguerra, gent com Just Cabot, Francesc Madrid, Carles Sindreu, Àngel Ferran o Domènec de Bellmunt. Ara, acaba de recuperar, en una tria de Valentí Soler, els articles a Mirador i La Publicitat del reporter i ninotaire badaloní Jaume Passarell (1889-1975), Bohemis, pistolers, anarquistes i altres ninots, un retrat magnífic, descrit des de la primera línia de foc, dels cabarets i la vida noctàmbula de Barcelona. Per al setembre, l'editor anuncia també El mirall inhumà, un dietari de joventut del palafrugellenc Joan Granés (1905-1928), contemporani de Pla, que a diferència d'ell va tenir la desgràcia de morir-se als 23 anys, quan despuntava com la gran promesa de l'època. Mentre treballa en l'edició de la correspondència d'Eugeni Xammar, en col·laboració amb Xavier Pla, Torra avança també la recopilació dels articles sobre urbanitat que Carles Soldevila va divulgar a través de la revista D'Ací i d'Allà als anys vint, complementats amb la reedició de L'home ben educat i La dona ben educada, uns manuals de bones maneres adreçats a la burgesia culta, refinada i noucentista, i que coincidirà amb la recuperació paral·lela, al segell Adesiara, de Les hores angleses, del seu germà Ferran Soldevila, en edició de l'historiador Enric Pujol.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.