Un viatge per mar entre Tarragona i Barcelona commemora l'expulsió dels jueus de l'any 1492
L'entitat Tarbut Tarragona va organitzar ahir diversos actes a Tarragona
La comunitat que vetlla per defensar la cultura jueva i el seu passat a la península Ibèrica (Tarbut Sefarad) va organitzar ahir el primer homenatge a les famílies expulsades pels Reis Catòlics l'any 1492 amb el nom de Sefarad 1492. Per recordar aquells fets es va fer, al matí, una visita guiada al call jueu de Tarragona. A Ca la Garsa s'hi va destapar una placa commemorativa i es va fer entrega de la clau del barri jueu, obra del joier Joan Blázquez. Es va donar a José Bendor i Simon Taragano, dos descendents de famílies jueves expulsades de Tarragona que s'havien desplaçat des d'Israel i Turquia per rebre l'homenatge i assistir a la jornada. Francesc Valls-Calçada, president de Tarbut Tarragona, va qualificar l'acte de «molt emotiu» per als dos homenatjats, que van rebre l'acte i les paraules del consistori tarragoní «amb molt de goig».
Al migdia la comitiva es va dirigir al port de Tarragona per iniciar un viatge en vaixell fins a Barcelona. La integraven membres i amics de la comunitat jueva vinguts de diversos punts tant de Catalunya com de l'Estat i Europa. El motiu era rememorar el camí que seguien els jueus expulsats tant del sud de Catalunya com del nord del País Valencià i l'Aragó, que es desplaçaven fins a Barcelona per sortir de la península Ibèrica.
Valls-Calçada explicava que la jornada d'ahir tenia un missatge «de concòrdia i cultura» no només per recordar el que va passar a finals del segle XV. També tenia la intenció d'evitar que es repeteixi enlloc ni contra cap cultura el que va passar el 1492. Valls-Calçada va remarcar l'emotivitat de l'acte al call jueu de Tarragona, especialment per als dos homenatjats.
La placa que es va destapar a Ca la Garsa, escrita en català i hebreu, commemora els fets de 1492. També vol servir d'homenatge a les famílies expulsades i «als seus possibles descendents escampats pel món». Les quatre hores que va durar el viatge marítim van estar marcades per la cultura jueva a través de la música sefardita. La jornada va seguir a Barcelona, on el president de la Comunitat Israeliana de Barcelona, Laurence Franks, va rebre la comitiva que havia sortit de Tarragona. L'acompanyaven el rabí David Libersohn i Mario Saban, president de Tarbut Sefarad. La música va tornar a tenir presència al Museu Marítim de Barcelona de mans de la coral de Mollet del Vallès, que va interpretar cançons en català i en hebreu.