Política

El PSC insisteix i Òmnium es resisteix

Iceta torna a defensar que la manifestació del 10-J hauria d'anar encapçalada per la senyera

CiU diu que ho entén però prefereix el 'Som una nació, nosaltres decidim'

L'entitat impulsora no vol canviar la pancarta, tot i les pressions de Presidència

"Benvinguts a Òmnium Cultural. Si voleu informació sobre la manifestació del 10 de juliol, marqueu el 3", diu el contestador que respon al primer truc a la seu de l'entitat impulsora de la marxa de dissabte. I quan marques el 3, la veu afegeix: "Has trucat al telèfon de la manifestació Som una nació, nosaltres decidim...".

Cap dubte sobre quin és el plantejament de la protesta, malgrat les pressions per canviar la pancarta de la capçalera per una senyera sense cap lema. Les pressions arriben, des de fa dies, de l'entorn del president de la Generalitat i, des d'ahir, de José Montilla en persona, que ja no va tenir miraments a dir-ho obertament en un míting.

Avui ha repetit les seves paraules, o unes de molt semblants, el viceprimer secretari del seu partit, Miquel Iceta.

Però la pilota ha rebotat en poca estona: Alfons López Tena, membre de la junta d'Òmnium Cultural, ha advertit que l'entitat no està disposada a acceptar que "instàncies que no han convocat la protesta ni han intervingut en la preparació [fa mesos que Òmnium madura la convocatòria] vulguin modificar el contingut, el lema, o el plantejament de la manifestació», ha assegurat taxativament. Pel notari, "qui no estigui d'acord amb aquests termes, que convoqui una altra manifestació», informa Efe.

Tot i que ha parlat a títol personal, durant la roda de premsa de presentació d'una ILP per esquivar el veto espanyol al referèndum d'independència, fonts de la junta han confirmat a aquest diari que aquesta és la posició de la junta.

"Totes les entitats, partits polítics, i ciutadans són benvinguts a la manifestació de dissabte, però han de tenir clar que aquesta no és una protesta en defensa de l'Estatut sinó del dret dels catalans a decidir sense que ningú pugui venir després i anul·lar la seva voluntat», ha alertat el notari.

Si aquesta posició d'Òmnium es manté immutable i el president de la Generalitat vol encapçalar el seu propi bloc de manifestació amb una senyera sense cap lema, ho haurà de fer per darrere de la pancarta del Som una nació, nosaltres decidim. "Ningú anirà per davant d'aquesta pancarta", ha desafiat López Tena amb el seu to contundent.

Amb maneres més suaus, però amb la mateixa fermesa de fons, s'ha expressat aquest matí el fons fa poc president d'Òmnium, Jordi Porta, que ha considerat "ambigua" la consideració de la senyera com a símbol unitari. "És tan unitari que el PP també s'hi podria posar al darrere", ha matisat.

El PSC, però, fa el sord. Iceta ha insistit que "entre un lema qualsevol i la senyera, aquesta sempre estarà per davant", informa Europa Press. De fet, els socialistes són explícitament conscients que la manifestació no és en defensa de l'Estatut, encara que hagi estat la sentència del TC el que hagi fet que s'hi busqui escenificar una unitat difícil de construir.

I precisament perquè coneix l'esperit de la protesta, el PSC intenta reconduir-la. Amb aquest objectiu, Iceta ha advertit avui que molta gent podria no acudir a la marxa si considera que no es fa contra la sentència, sinó per reivindicar-hi el dret a decidir. Segons el dirigent socialista, «hi ha gent que pot estar d'acord amb el primer objectiu i no amb el segon».

Per això ha insistit que és "un error gravíssim posar en contradicció un lema i la senyera".

CiU vol el lema

El debat sobre el lema de la manifestació ha continuat avui en tots els partits polítics. CiU vol que es mantingui la pancarta amb el Som una nació..., però no vol que se la vegi bel·ligerant amb Montilla. "Respectem la seva posició", ha puntualitzat aquest dilluns Felip Puig.

Tanmateix, respectar no vol dir compartir. El secretari general adjunt de CDC ha recordat que el lema és fruit de l'acord "d'una comissió" i que només aquesta comissió, i ha defensat que cal mantenir-lo. Tanmateix ha assegurat que no vel fer qüestió de "si el president de la Generalitat i algú del PSC prefereixen anar en una posició que no sigui l'encapçalament de la manifestació".

Artur Mas també ha defensat la conveniència de mantenir el lema triat pels organitzadors de la marxa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia