Política

Els líders no es posen d'acord de moment per respondre al TC

L'objectiu de la trobada era aconseguir una resolució unitària en resposta a la sentència sobre l'Estatut

El tripartit acusa Mas de “tacticisme” i només contempla una proposta a quatre bandes

El tripartit ha donat per acabada la reunió al Palau de la Generalitat entre els líders polítics catalans pocs minuts després que el president de CiU, Artur Mas, hagi decidit abandonar-la amb l'objectiu de forçar que el tripartit es posi d'acord en una resolució unitària a aprovar al Ple extraordinari d'aquest divendres.

Els socis de govern no han volgut entrar al joc de Mas i han lamentat que hi hagi “tacticisme” per part de CiU. Els tres socis només contemplen una proposta a quatre bandes i per tant rebutgen la pressió de Mas, tot recordant que ha de ser una proposta dels grups parlamentaris, i que no ha de ser el govern qui faci la resolució.

Així doncs, molt pessimisme entre el tripartit després d'una reunió que no ha donat els fruits que esperaven. Prova d'aquest desencís és que cap dels membres que han assistit a la trobada han volgut fer declaracions públiques i només han explicat el contingut de la reunió en converses informals amb els periodistes. Es tracta d'una fórmula inesperada després d'una cimera d'aquest tipus que evidencia que pràcticament no hi ha hagut moviments en les posicions de cadascú i que volen evitar encendre més el debat.

Els tres socis del govern s'han emplaçat a continuar treballant aquest divendres, durant el ple extraordinari, per mirar d'arribar a un acord que consideren que ha de ser a quatre bandes, també amb CiU.

Si l'acord no arriba abans de les 14.00 hores, no hi haurà temps de presentar-ho com a resolució del debat de política general, ja que és el límit de temps fixat per la cambra baixa. Si passa de les dues del migdia, els diversos grups han assegurat que presentaran els seus propis textos i només quedaria la possibilitat d'introduir la resolució per la via d'esmenes.

El PSC portarà “a tot arreu” els acords a Catalunya

El viceprimer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha constatat que la reunió “no ha funcionat bé” i l'ha titllat de “decebedora”, perquè no ha servit per avançar per un acord i ha carregat contra CiU, que “no ha portat res” i ha fet de “convidat de pedra”.

Iceta ha dit que si no hi ha un acord a quatre “molta gent no entendrà res”. Iceta ha recordat a CiU que dissabte va sortir al carrer més d'un milió de persones i ha lamentat que això no els “disposi” a col·laborar per una resolució unitària.

Per Iceta, “la gent mereix unitat i claredat”, i per aconseguir-ho cal que “cada partit s'expliqui”. Iceta ha afegit que aquest divendres caldrà que segueixin treballant “tots els catalanistes que vulguin” i que, sinó, “CiU es retratarà”.

Els diferents dirigents polítics han constatat que de la reunió se n'ha desprès que l'acord a què es pugui arribar a Catalunya, també es portaria al Congrés. En aquest sentit, Miquel Iceta ha assegurat que els socialistes catalans estan disposats a portar “a tot arreu” els acords que s'assoleixin a Catalunya.

Iceta ha explicat que la proposta que els socialistes catalans han posat sobre la taula passa pel rebuig a la sentència, un compromís de les institucions per recuperar l'Estatut íntegrament i una reafirmació en els aspectes comuns del catalanisme, com ara la realitat nacional catalana, la llengua, els drets civils, els drets històrics o un finançament “just”, uns elements que “convindria solemnitzar i consagrar”.

Puigcercós veu “tacticisme” a CiU, però també al PSC

El president d'ERC, Joan Puigcercós, ha explicat que durant la reunió s'han posat documents a sobre de la taula i ha remarcat que, per arribar a un acord, tothom ha d'estar disposat a cedir. Però el president d'ERC també ha volgut deixar clar que no se sent pressionat per Mas quan aquest busca forçar que el tripartit es posi d'acord en una resolució.

Puigcercós sosté que CiU adopta aquesta actitud perquè vol evitar haver de posar a sobre de la taula una resolució de caràcter sobiranista, un cop van veure l'efecte de la manifestació del 10-J.

En qualsevol cas, el líder republicà ha acusat CiU de '“tacticisme”, però també el PSC. En el cas dels socialistes catalans, segons Puigcercós, perquè busquen acordar un text que també pugui ser assumit per portar al Congrés dels diputats.

Puigcercós ha assegurat que per ERC “no quedarà” i ha remarcat que si l'acord no és a quatre bandes, aquest serà “molt difícil”. De fet, creu que serà “inviable” si no s'hi suma des d'un inici la federació nacionalista. En aquest context, Puigcercós ha explicat que hi ha hagut un emplaçament a continuar treballant al llarg del ple d'aquest divendres per poder votar una resolució conjunta a última hora del dia.

Herrera es mostra “pessimista”

En la sortida de la cimera, el secretari general d'ICV, Joan Herrera, ha assegurat que el seu partit ha anat a la reunió amb una proposta concreta, però no l'han posat damunt de la taula perquè Mas ha abandonat la cimera.

El líder ecosocialista ha dit que el mètode del president de CiU de deixar que sigui el tripartit qui pacti primer una resolució és “trampós”.

Segons Herrera , Mas “fa trampes” perquè si hi ha acord el podrà criticar si el considera de mínims i si no hi ha acord entre el tripartit, Mas podrà criticar la incapacitat dels socis de govern per pactar un text.

En aquest context, el dirigent d'Iniciativa s'ha mostrat “pessimista” que es pugui arribar a un acord després de l'actitud del president de CiU.

Herrera ha insistit en varies ocasiones que l'acord havia de ser a quatre i no a tres. També ha assenyalat que aquesta no era una qüestió que afecti només al tripartit, sinó a les quatre formacions polítiques.

El dirigent ecosocialista ha explicat que la proposta que portaven a la reunió era de consens i apostava per posar en valor la manifestació del passat dissabte, rebutjar la sentència del Tribunal Constitucional, desenvolupar l'Estatut i complir el pacte polític estatutari. Ha manifestat que si no hi havia un acord presentarien una proposta més ambiciosa en nom d'Iniciativa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia