Salut

MONTSE FOLCH

METGESSA EXPERTA EN NUTRICIÓ

“Mai no he deixat de fer servir l'extracte de carxofa”

Menjar alvocat és el millor tractament per a la pell, la hidrata i la protegeix del sol
Al llibre diu: “Déu va crear els aliments i el diable, la sal i les salses.”
Ah! Aquesta frase de Joyce la va triar Jordi Cervera, el pacient. [Riu] Li agraden el greix, la sal... i jo els hi feia reduir, és clar. El més saludable és no abusar dels greixos saturats, i molts aliments ja acostumen a dur sal per ells mateixos.
Com ha anat l'experiència del coaching nutricional?
La veritat és que molt bé. Feia temps que pensava a fer alguna cosa semblant quan Cervera, que és periodista, va proposar-m'ho. Havia de perdre vint quilos, i tenia gràcia que expliqués el seu testimoni mentre jo comentava les pautes a seguir. També dono consells per a altres perfils i tipus de persones...
Li encanta divulgar i ser didàctica! A TV3 parla de la dieta dels colors.
Sí, és que és molt fàcil d'entendre i això és bàsic per arribar a tothom. Distribuïm els aliments per colors, i si ets dona i et vols aprimar en pots prendre tres de cada grup al dia, i si ets home, quatre. El vermell són les proteïnes animals; el groc, els farinacis, i els marrons, els greixos. El verd, els vegetals, és un color obligatori i en pots menjar lliurement.
A Divendres ha fet de dietista itinerant. Cada setmana, un poble!
Al principi ho compaginava tot, fins que vaig decidir donar-me festa de pacients aquell dia i concentrar-me a preparar-ho tot bé: el que diré, la ruta (em perdo molt!), jo mateixa... Vaig amb calma i ho gaudeixo molt. El mes passat va ser màgic ser una tarda a Calella de Palafrugell: el temps, el cel, la sorra...
És molt coneguda, però encara hi ha algú que la recorda per la dieta de la carxofa de Rociíto Carrasco?
Doncs sí. Encara continuo sent la doctora de la carxofa per a molta gent i, de fet, mai no he deixat de fer servir fórmules amb extracte de carxofa, que són excel·lents per ajudar a eliminar colesterol, però no tinc res a veure amb les marques comercials que es promocionen amb aquest enunciat, eh?
Fa poc hi va haver polèmica perquè el seu marit, el cirurgià estètic Ramon Vila-Rovira, s'anunciava en una cadena d'electrodomèstics...
Tot allò va ser un malentès i un embolic espantós. El Ramon és molt bona persona i va creure el que li van dir. Que sortiria en la publicitat amb altres marques d'alta gamma, ben cuidat. I no va ser així. Quan ho va veure, primer va pensar que era un muntatge. En adonar-se que era cert de seguida va trucar a tots els col·legues de professió per explicar-los la confusió. Estem molt dolguts. No passarà més perquè el seu bagatge professional l'avala. Va ser el primer cirurgià que va fer trasplantament de dit del peu a la mà, amb microcirurgia en nens, l'any 1980.
Una altra frase del llibre, de Shaw: “No hi ha amor més sincer que l'amor pel menjar.”
Aquesta és meva! La principal benzina del nostre cos és el menjar, així que, si ens l'estimem, li n'hem de donar la millor, no et sembla?
Quin va ser el pitjor moment del coaching per al pacient?
En general, quan fas dieta, el pitjor són els deu primers dies, trencar els hàbits... En el cas del Jordi ell ho va passar malament a l'estiu per diversos motius personals.
És habitual engreixar-se a l'estiu?
Depèn. Hi ha qui fa vacances, descansa i al relaxar-se s'engreixa, i hi ha qui li passa tot el contrari, a l'estar tranquil es cuida molt bé. Jo tinc primeres visites amb ganes d'aprimar-se fins al 30 de juliol!
Si vols començar una dieta ara...
És molt important quin tipus de vacances vols fer i el destí. Si vas a Nova York és probable que caminis molt més que si vas a Eivissa i et passes el dia picant i estirat en un vaixell. L'exercici t'ajuda a perdre pes, però has de controlar l'alimentació allà on siguis. El millor moment per començar una dieta d'aprimament no té estació. És aquell en què estàs motivat.
Ara què està preparant?
Un llibre sobre fruites. Relaciono fruits amb curació de malalties. A l'estiu fer-se una sopa de tomàquet i síndria és fantàstic: refresca, aporta minerals, poques calories...
I per a la pell què recomana?
L'alvocat és ideal. Té àcid oleic, hidrata i protegeix la pell del sol.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.