Societat

Núria Navales i Cristina Badia

Psicòlogues

“L'assetjament escolar sovint es minimitza”

Navales i Badia són membres d'Àmbar, una associació que, des del medi rural, lluita contra els maltracta- ments. Han editat ‘El tresor de l'Elna', sobre una nena maltractada que aprèn a dir ‘no'. Demà el presenten a la Casa Golferichs.
Què explica El tresor de l'Elna?
És una nena de set anys i no sap dir que no i per això acaba fent coses que no vol fer. Per exemple: a l'escola la seva millor amiga la fa jugar a un joc que no li agrada, amb l'àvia es posa els vestits que li fa, que no li agraden, i, finalment, no diu res quan el seu tiet preferit un dia se l'emporta a l'habitació i la toca.
I?
I pel seu aniversari la Lluna li fa un regal, un tresor que té dins seu i la pot ajudar, i aquest regal és aprendre a dir que no. Aleshores en la segona part del llibre es repeteixen les mateixes situacions però l'Elna ja sap dir que no.
A quin públic va adreçat?
A nens d'entre quatre i deu anys.
Tan petits ho poden entendre?
Cada nen entén de manera diferent, en funció del seu moment evolutiu i maduresa i de les seves experiències.
El cas de l'assetjament escolar (bullying), per exemple. Als quatre anys és massa aviat?
I ara! A P-3 ja hi ha casos. Potser no se'n pot dir bullying però sí dinàmiques abusives.
Què interpreten els nens?
Als més petits se'ls ha d'explicar i entenen que s'ha de dir que no. La situació del tiet evidentment no la comprenen, però veuen que és una cosa lletja, això sí. Tant els nens més petits com els que són una mica més grans si s'han trobat en aquesta situació això els fa reaccionar. Els fa entendre que també poden dir que no, com l'Elna. L'edat ideal perquè entenguin això i a dir ‘no' és abans dels vuit anys... perquè el 50% dels abusos sexuals afecten menors d'entre vuit i tretze anys. Podem dir que un 23% de les nenes i un 10% dels nens rebran algun tipus d'abús sexual abans de fer els disset anys.
Això és molt!
I tant... perquè els abusos no són només penetracions. La majoria es produeixen a l'entorn de l'infant. En el cas de l'assetjament escolar les xifres també són espectaculars: 19.000 nens, sobretot nenes, pateixen bullying cada dia a Catalunya.
El bullying es coneix prou?
No, sovint es minimitza. Moltes vegades se li treu importància qualificant els abusos com si es tractés únicament de “coses de nens”... Per això costen tant de detectar. La majoria de casos comencen dels vuit als tretze anys, però els més greus es donen entre els tretze i els disset anys.
I amb les noves tecnologies...
S'agreuja encara més el problema. Per això diem que les agressions en xarxa s'han de denunciar.
El llibre és ideal per a les escoles.
Aquí és on volem arribar. El llibre forma part d'un projecte que es diu Obre els ulls. Vam veure que hi havia necessitat de desenvolupar una eina per poder treballar a l'escola, per això amb el llibre hem desenvolupat una guia didàctica per treballar el conte des del punt de vista tutorial.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a