Festes populars i fires

Entre nous i herbes

Una cursa de muntanya i un concurs de fotografia Instagram són les novetats de la 31a Festa de la Ratafia de Santa Coloma de Farners, que enguany té com a convidada la cultura occitana

La capital de la Selva ja ho té tot a punt per celebrar la 31a edició de la seva popular i tradicional Festa de la Ratafia, una mostra dedicada al licor d'herbes més arrelat a la meitat nord de Catalunya. Amb el temps, la celebració ha crescut fins al punt de considerar-se la segona festa major de la vila, amb concurs de ratafia, venda i degustació del producte, concerts i activitats de tota mena. «Valorem la festa especialment per l'àmplia participació i implicació de les entitats i associacions de la vila, ja que es viu tant o més que la festa major. Amb el temps s'ha anat més enllà de la venda del licor, oferint una fira que mostra la ratafia i tot allò que l'envolta», explica un dels confrares i coordinadors de la fira, Xavi Amat. Per això aquest any, i després d'estrenar-se l'edició passada, es dóna més protagonisme al Ratafiarium, un espai amb moltes activitats, on s'oferiran des de tallers i degustacions fins a concerts i presentacions de productes. En aquest sentit, destaca la presentació mundial de Coffee Center, que s'ha inspirat en el Llibre dels Secrets d'Agricultura, Casa Rústic i Pastorial, escrit per fra Miquel Agustí el 1617, per desenvolupar una nova marca, Ratafiarium, especial per a la producció i comercialització de licors amb productes autòctons de la terra, amb l'aiguardent L'Esperit de la Ratafia.

Altres novetats d'aquesta 31a edició, que se celebrarà del 8 a l'11 de novembre, són la primera Cursa de Muntanya de la Ratafia, que amb dos recorreguts, un de 25 km i un altre de 10, vol donar a conèixer i promocionar tot allò que envolta la ratafia; i un concurs Instagram, sobre fotografies relacionades amb la festa a través d'aquesta aplicació de mòbil. La cultura convidada a la festa d'enguany és l'occitana, que mostrarà diferents vessants de la seva cultura a través de xerrades, vídeos, taverna i tallers.

Un any més, la trabucada d'inici de festa i de la Ruta de la Ratafia encetaran, dijous, la celebració. Després tindrà lloc la lectura del pregó, enguany a càrrec de Roger Vilà, cap del Centre de Normalització Lingüística la Selva. El sopar de la ratafia és l'acte més popular de divendres. En el transcurs de l'àpat el jurat expert del Concurs de la Ratafia –que en aquesta edició acull, entre altres, la presència de Josep Roca, del Celler de Can Roca– tria les ratafies guanyadores. Dissabte i diumenge es pot voltar per la fira de productes artesanals a la plaça Farners i a la del Firal i, a la Vela de la Ratafia, s'hi poden trobar ratafies de Catalunya –hi participen quasi totes les marques catalanes d'aquest licor– i diferents productes de pastisseria i productes fets amb ratafia. De dissabte tampoc no es pot deixar perdre la plantada de gegants, el ball de diables i espectacle de foc del vespre i el ball de la Ratafia, amb els grups The Qüits, Kitsch i Loca Histeria. Finalment, de diumenge sobresurt la 17a Trobada de Puntaires, el lliurament de premis del 31è Concurs de la Ratafia, les diferents activitats infantils programades, la gran castanyada popular i el concert de Marc Parrot a l'Auditori Municipal. L'última proposta de la festa d'aquest any és el diumenge 18 de novembre, amb el teatre de Joan Pera.

Un dels plats forts de la programació de la Festa de la Ratafia és l'apartat musical, fet pel qual es considera aquesta celebració la segona festa major de la vila. A banda dels grups participants al Ball de la Ratafia i de Marc Parrot, passaran per Santa Coloma de Farners bandes com Pulpopop, Falsterbo Marí –entre altres, format pel popular doctor Estivill–, Nuzz, Ratafian's Quartet, Pexsom Blues que presentarà el seu nou treball D2- i Get Da Rhythm.

Com arribar-hi. Les principals vies per arribar a Santa Coloma són la C-25 i la E-15. Dies i lloc fira. Del 8 a l'11 de novembre. La majoria d'actes es faran entre la plaça Farners i la plaça Firal. Més informació. www.scf.cat www.ratafia.cat

L'origen de la festa

J.P.

L'any 1981 una colla de joves, agrupats sota el nom de Jovent del Poble, van començar a recuperar antigues receptes de ratafia i van idear un original concurs que va veure la llum durant la festa major de l'any següent: a veure qui feia la ratafia més bona. Dos anys més tard, aquell concurs va passar a fer-se a principis de novembre i, de mica en mica, s'hi van anar incorporant activitats paral·leles relacionades amb el món de la ratafia. A meitat dels noranta la festa va agafar l'impuls més important, fins convertir-se, actualment, en un referent en el panorama cultural del nostre país i convertir Santa Coloma en la capital mundial de la ratafia (més informació a www.ratafia.cat).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.